ΑΘΗΝΑ
15:11
|
03.07.2024
Επιθέσεις εναντίον πολιτικών και εκτράχυνση στον πολιτικό λόγο, αμφισβήτηση του δημοκρατικού πλαισίου. H βία έχει επιστρέψει στη γερμανική πολιτική ζωή.
Πλήθος περιστατικών πολιτικής βίας στη Γερμανία ενόψει Ευρωεκλογών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλήθος περιστατικών πολιτικής βίας σημαδεύουν την προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές στη Γερμανία. Ακροδεξιοί κυρίως έχουν στοχοποιήσει πάνω απ’ όλα πολιτικούς του Πράσινου κόμματος, αλλά και σοσιαλδημοκράτες και μέλη του αρστερού κόμματος Die Linke. Στον αντίποδα, στελέχη της AfD γίνονται στόχος αντιφασιστών. Η πολιτική βία, που φαινόταν να έχει παρέλθει για τη Γερμανία μετά τις ένοπλες αντιπαραθέσεις κράτους και RAFαλλά και μετά την ένταση της ακροδεξιάς βίας τη δεκαετία του 1990, είναι πάλι εδώ.

Η Antifa (Αντιφασιστική Δράση) Στουτγάρδης και Περιχώρων ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον δύο βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος AfD του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη νοτιοδυτική Γερμανία που έγινε την περασμένη Τετάρτη μπροστά από το κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου. Οι αντιφασίστες έκαναν διαμαρτυρία μπροστά από το προεκλογικό ενημερωτικό χώρο που είχε διαμορφώσει η AfD και τελικά συνεπλάκησαν τόσο με τους βουλευτές όσο και με τους σεκιουριτάδες που είχαν την ευθύνη φύλαξης του χώρου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Δύο νεαρές γυναίκες συνελήφθησαν. Η αντιφασιστική οργάνωση δηλώνει πως δεν είναι πρόβλημα να παρενοχλεί κανείς το AfD στον προεκλογικό του αγώνα, αλλά το να μπορούν οι ναζί να εκφράζονται και πάλι ελεύθερα και να σημειώνουν εκλογικές επιτυχίες.

Η ενέργεια των αντιφασιστών έρχεται ως απάντηση σε μπαράζ βίαιων ενεργειών από τον ακροδεξιό χώρο ενάντια σε σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και αριστερούς που σημειώνονται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας κυρίως στα ανατολικά της χώρας αλλά όχι μόνο.

Ο ευρωβουλευτής του κυβερνόντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ματίας Έκε κολλούσε στις 3 Μαΐου το απόγευμα αφίσες για την υποψηφιότητά του στη συνοικία Στρίζεν της Δρέσδης. Εκεί δέχθηκε άγρια επίθεση από τέσσερις έφηβους με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο με κατάγματα στο πρόσωπο. Οι τέσσερις έχουν βρεθεί και έχουν σχέσεις με την ακροδεξιά, η οποία είναι ισχυρή στην πόλη και γενικότερα στο κρατίδιο της Σαξονίας. Οι ίδιοι τέσσερις είχαν χτυπήσει πριν λίγο και έναν υποστηρικτή του κόμματος των Πρασίνων που επίσης κολλούσε αφίσες για το κόμμα του.

Πριν από αυτό, στην άλλη άκρη της χώρας, στην πόλη Έσσεν του κρατιδίου τη Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, άγνωστοι είχαν επιτεθεί στον αντιδήμαρχο της πόλης Ρολφ Φλις και τον ομοσπονδιακό βουλευτή Κάι Γκέρινγκ. Και οι δύο είναι στελέχη των Πρασίνων. Οι άγνωστοι τούς επιτέθηκαν λεκτικά, ενώ ο αντιδήμαρχος δέχτηκε σωματική επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πρόσωπο.

Την περασμένη Τρίτη, 7 Μαΐου, η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός, πρώην δήμαρχος του Βερολίνου και νυν υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου της γερμανικής πρωτεύουσας, Φραντσίσκα Γκίφαϊ δέχτηκε επίθεση από έναν 74χρονο. Αυτός είχε βάλει ένα σκληρό αντικείμενο σε μια πλαστική σακούλα και με αυτό χτύπησε την Γκίφαϊ στο κεφάλι.

Ο 74χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε για εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική. Το κίνητρό του ήταν πολιτικό, ακροδεξιό. Την ίδια μέρα στη Δρέσδη ομάδα μελών του κόμματος των Πρασίνων μεταξύ αυτών, οι υποψήφιοι του κόμματος των Πρασίνων για το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Υβόνε Μόζλερ και Κορνέλιους Στέρνκοπφ προπηλακίστηκαν, σπρώχτηκαν και απειλήθηκαν από δύο άτομα, έναν άντρα 34 ετών και μια γυναίκα 24 ετών, την ώρα που κολλούσαν αφίσες. Η σκηνή απαθανατίστηκε από τηλεοπτικό συνεργείο της Deutsche Welle, σύμφωνα με το οποίο οι επιτιθέμενοι φώναζαν «Χάιλ Χίτλερ» και «Στηρίζουμε AfD».

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της δημοσιογράφου του συγκεκριμένου μέσου σχετικά με την αστυνομική προστασία:

Καλέσαμε την αστυνομία, όμως περιμέναμε πολλά λεπτά της ώρας μέχρι να συνδεθούμε με κάποιον αστυνομικό στην τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης. Η αστυνομία άργησε να έρθει. Κι όμως, το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται μόλις τρία λεπτά με τα πόδια από το σημείο της επίθεσης.

Η λιτότητα στις κρατικές δαπάνες οδηγεί και σε υπολειτουργία ακόμη και της γερμανικής αστυνομίας. Αρχές του μήνα ο ομοσπονδιακός βουλευτής του αριστερού Κόμματος Die Linke από την ίδια πόλη, Ζέρεν Πέλμαν, κατήγγειλε πως βρήκε στο γραμματοκιβώτιό του κόπρανα σκύλου και χαραγμένους αγκυλωτούς σταυρούς.

Ακόμα και το κορυφαίο μέλος των Πρασίνων Κάριν Γκέρινγκ-Έκαρντ δέχτηκε επίθεση στον οικισμό Λύνο-Στοτσενχάγκεν, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Εκεί, στις 2 Μαΐου, μίλησε σε εκατό περίπου υποστηρικτές του κόμματός της. Κοντά στην συγκέντρωση είχε διοργανωθεί αντισυγκέντρωση με περίπου πενήντα συμμετέχοντες οι οποίοι παρενοχλούσαν με κόρνες και άλλα ηχητικά μέσα. Όταν η Γκέρινγκ-Έκαρντ θέλησε να αποχωρήσει, δύο άντρες έκατσαν πάνω στο αυτοκίνητό της ώστε να μην μπορεί να φύγει ενώ άλλοι το χτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές. Η αστυνομία κατόρθωσε να απελευθερώσει το αυτοκίνητο 45 λεπτά αργότερα, όσο χρειάστηκε δηλαδή για έρθουν ενισχύσεις από αλλού.

Στο Σονάιχε του Βρανδεμβούργου δέχτηκαν επίθεση δύο νερά μέλη του Αριστερού Κόμματος, ενώ στο Κέμνιτς (πρώην Πόλη του Κάρλ Μάρξ, επί Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας), στο Τσβίκαου, στο Φράιμπεργκ και το Πένιγκ της Σαξονίας δέχτηκαν λεκτικές ή και σωματικές επιθέσεις μέλη των Πρασίνων. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν όλες κατά τη διάρκεια αφισοκολλήσεων και όλες έγιναν από άτομα που εξέφραζαν ακροδεξιές θέσεις μέσα και από συνθήματα.

Στην Γκότα της Θουριγγίας τον περασμένο Φεβρουάριο άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι του σοσιαλδημοκράτη τοπικού πολιτικού Μίχαελ Μύλλερ, έκαψαν την είσοδο και το αυτοκίνητό του. Προηγουμένως δύο γραφεία του κόμματός του είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες από αγνώστους που έσπασαν τις τζαμαρίες ενώ άγνωστοι ζωγράφισαν αγκυλωτούς σταυρούς στην πρόσοψη του πολιτικού γραφείου της προέδρου του τοπικού κοινοβουλίου του κρατιδίου Μπριγκίτε Πόμμερ, μέλους του αριστερού κόμματος Die Linke.

Τέλος, ο βουλευτής του AfD στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, Χόλγκερ Κύνλεντς, δέχτηκε επίθεση στην πόλη Νορντχόρν από έναν 29χρονο, ο οποίος στην αρχή του πέταξε αυγά και στη συνέχεια τον χτύπησε και τον τραυμάτισε ελαφρά στο πρόσωπο. Ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της περιφέρειας του Ανόβερου, πρωτεύουσας του συγκεκριμένου κρατιδίου, Στέφεν Κραχ, έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

Φόβος και αδυναμία αντιμετώπισης

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πρώτα από όλα ο φόβος. Όπως λέει στον κρατιδιακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NDR η υπουργός εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, Ντανιέλα Μπέρενς, δήμαρχοι δε θέλουν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα γιατί φοβούνται, ενώ ο διάλογος συχνά παρεκτρέπεται γιατί πολλοί πολίτες γίνονται γρήγορα επιθετικοί στον λόγο τους.

Η επίθεση ενάντια στον Έκε στη Δρέσδη άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με το να πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για επιθέσεις ενάντια σε πολιτικούς. Αυτό εισηγήθηκε η σοσιαλδημοκράτισσα ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Τόσο όμως από πλευράς πολιτικής, όσο και από δικαστικούς κύκλους αλλά και από τα ΜΜΕ αυτή η πρόταση δέχθηκε κριτική.

Βασικό σημείο της κριτικής είναι η θέση πως κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε το κοινό αίσθημα πως οι πολιτικοί παίρνουν μέτρα προφύλαξης των εαυτών τους ενώ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη γενικότερη αύξηση της βίας στην κοινωνία, οδηγώντας έτσι σε βάθεμα του χάσματος μεταξύ πολιτών και πολιτικών που παρατηρείται. Όπως είδαμε παραπάνω, για παράδειγμα, ακόμα και τα τηλεφωνικά κέντρα της άμεσης δράσης της αστυνομίας είναι υποστελεχωμένα. Εν τέλει είναι ακριβώς αυτή η αυξανόμενη απόσταση που οδηγεί και σε βιαιότητα στο λόγο, αλλά και στις πράξεις.

Η πολιτική στη Γερμανία αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά προβλήματα του πληθυσμού και αυτό οδηγεί σε ρήξη των σχέσεων εκπροσώπησης. Μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού νιώθουν εγκαταλειμμένα από τους πολιτικούς και την εξουσία. Μια ειδική μεταχείριση, λοιπόν, των πολιτικών από το νόμο θα είχε αρνητικές συνέπειες. Τέλος, η αστυνομία, μέσα από τα συνδικαλιστικά της όργανα δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να προστατεύει αποτελεσματικά την ελευθερία και απρόσκοπτη πολιτική δράση στη χώρα. Της λείπουν προσωπικό και μέσα. Το τι θα σημάνουν όλα αυτά θα το δούμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Η άκρα δεξιά θα είναι πιο δυνατή;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δασική πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά-Ήχησε το 112

Ποινή στη Φωτίου από τον Πρόεδρο της Βουλής για το «άι στο διάολο» στην Κεφαλογιάννη

 Ο Ιλάν Παπέ στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου «Για την Παλαιστίνη» 

Εκτός ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης-Δεν παραδίδει την έδρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα