ΑΘΗΝΑ
15:48
|
04.06.2024
Εκθαμβωτικό σέλας ορατό σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ προκλήθηκε από ηλιακή καταιγίδα μεγάλου επιπέδου.
A long-exposure photo shows the aurora borealis over XX, Maine, on May 10. Benjamin Williamson
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις και εκτοξεύσεις ηλιακής μάζας δημιούργησαν εκθαμβωτικό σέλας που μπορεί να παρατηρηθεί μέχρι την Αλαμπάμα και τη Βόρεια Καλιφόρνια – αλλά θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τις επικοινωνίες στη Γη απόψε και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η συνεχιζόμενη γεωμαγνητική καταιγίδα είναι πλέον «ακραία», ή επίπεδο 5 από τα 5, δήλωσε το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για την πρώτη καταιγίδα επιπέδου G5 από τον Οκτώβριο του 2003.

Η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα προκαλεί σέλας που χορεύουν γύρω από τους πόλους της Γης, γνωστά ως βόρειο σέλας (aurora borealis) και νότιο σέλας (aurora australis). Όταν τα ενεργοποιημένα σωματίδια φτάνουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, αλληλεπιδρούν με τα αέρια της ατμόσφαιρας και φωτίζουν τον ουρανό με διαφορετικά χρώματα.

Αν και οι μετεωρολόγοι συνεργάζονται με τους φορείς εκμετάλλευσης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, η καταιγίδα θα μπορούσε να επηρεάσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις δορυφορικές και ραδιοεπικοινωνίες υψηλής συχνότητας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί το ενδεχόμενο επιπτώσεων, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες που σαρώνουν τη Γερμανία

Αποσελήνωση για την Κίνα από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου

Ο καιρός σήμερα: Μίνι καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα