Στο συμπέρασμα πως δεν συνέβη διάρρηξη ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών στο υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., μισό μήνα μετά την έναρξή της.
«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ολοκληρώθηκε προανακριτική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. και συνεχίζει εξηγώντας πως για την εξαγωγή του συμπεράσματος, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν συνδυαστικά προανακριτικά και ερευνητικά δεδομένα και συγκεκριμένα:
- η εξερεύνηση και εξέταση του χώρου από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών,
- η εξέταση και ανάλυση ψηφιακών συσκευών,
- η εξέταση εργαζομένων στο Υπουργείο.
- Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Από μεριάς της, η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε αίτημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας της φερόμενης διάρρηξης στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου στις 27 Απριλίου, «κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο».
Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου, οι αστυνομικές αρχές αποφάνθηκαν πως πρόκειται για «σκηνοθετημένη» διάρρηξη, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., δεν βρέθηκαν αποτυπώματα και DNA στον χώρο.
Αναλυτικά, από την έρευνα της σήμανσης δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό σεσημασμένων ατόμων στον χώρο που έγινε η διάρρηξη, ενώ από την έρευνα του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας δεν προέκυψε αλλοίωση των αρχείων του ηλεκτρονικού υπολογιστή που βρισκόταν στο γραφείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews, δεν έγινε καν προσπάθεια να παραβιάσουν τους κωδικούς του ηλεκτρονικού υπολογιστή για να κλέψουν ή για να σβήσουν αρχεία.
Στην πόρτα που παραβιάστηκε βρέθηκαν τα αποτυπώματα ενός εργαζόμενου, ο οποίος έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών της Ασφάλειας. Επίσης, οι υπάλληλοι διπλανών γραφείων του υπουργείου Εσωτερικών, κατέθεσαν ότι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό και δεν άκουσαν θόρυβο από την παραβίαση της πόρτας. Επίσης, από το αρχείο που κρατάει ο σεκιούριτι δεν προέκυψε να υπήρχε επισκέπτης εκείνη την ημέρα και τις επίμαχες ώρες που κατήγγειλε ο διευθυντής πως έγινε η διάρρηξη.
«Πολιτικά και ηθικά έκθετη η αντιπολίτευση» λέει το ΥΠΕΣ
Πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε η κυβέρνηση, αναφορικά με το πόρισμα της αστυνομίας, κατηγορώντας τους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και τις Πούλου και Λιακούλη ότι «προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ευαίσθητα θέματα για κομματικά οφέλη».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ:
Σε συνέχεια του πορίσματος που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το οποίο δεν προκύπτει καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου επισημαίνει τα εξής:
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ότι δεν υπήρξε απολύτως καμία διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφήνει πολιτικά και ηθικά έκθετους όλους όσοι, χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των αρμόδιων αρχών, έσπευσαν να μιλήσουν για παραβίαση συστημάτων και κλοπή σημαντικών εγγράφων, ζητώντας ακόμα και την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.
Το ΥΠΕΣ είχε εξαρχής μιλήσει για «φερόμενη» διάρρηξη, αναμένοντας την ολοκλήρωση των ερευνών των αρμόδιων αρχών και ενώ τα πρώτα πορίσματα ερευνών του ίδιου του Υπουργείου Εσωτερικών δεν είχαν δείξει οποιοδήποτε στοιχείο παρείσφρησης στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει εν τέλει ότι “ουδέποτε πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε γραφείο του Υπουργείου Εσωτερικών ή παραβίαση σε αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Αναμένουμε από τους κυρίους Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Κατρίνη και τις κυρίες Πούλου και Λιακούλη, να ανακαλέσουν γιατί προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν ευαίσθητα θέματα για κομματικά οφέλη δίχως καν να περιμένουν τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών και γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τις εκλογικές διαδικασίες που εδώ και 50 χρόνια διεξάγονται με άψογο τρόπο στη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης: