ΑΘΗΝΑ
02:46
|
27.07.2024
Το Πεκίνο έσπευσε να καταδικάσει τους νέους δασμούς που ανακοίνωσαν πως θα επιβάλουν οι ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέους υψηλούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές, αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, παρά τις αμερικανικές υποσχέσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Από φέτος, οι ΗΠΑ θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, από 25% σε 100%. Ο εισαγωγικός φόρος στις κινεζικές ηλιακές κυψέλες θα διπλασιαστεί, από 25% σε 50% και οι δασμοί σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα αυξηθούν περισσότερο από τρεις φορές, από 7,5% στο 25%.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης την εκπρόσωπο Εμπορίου των των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, να υπερτριπλασιάσει τους δασμολογικούς συντελεστές στις μπαταρίες λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και σε αυτές που προορίζονται για άλλες χρήσεις. Από το 2025, οι δασμοί στους εισαγόμενους κινεζικούς ημιαγωγούς θα αυξηθούν από 25% σε 50%.

Ακόμη, θα επιβληθούν για πρώτη φορά δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ιατρικών βελόνων και συρίγγων, καθώς και σε γερανούς μεταφοράς εμπορευμάτων σε πλοία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο. Τα κινεζικά ιατρικά γάντια και ορισμένες αναπνευστικές συσκευές και μάσκες θα εμπίπτουν επίσης σε υψηλότερους δασμούς.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι αυξήσεις των δασμών ήταν απαραίτητες για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Η Κίνα παράγει με ρυθμό που ξεπερνά κατά πολύ κάθε εύλογη εκτίμηση της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Αυτό θα πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με προσφορά που υπονομεύει την ικανότητά μας να χτίζουμε παραγωγική ικανότητα στο εσωτερικό και… μας αφήνει όλους σε όλο τον κόσμο πιο ευάλωτους στον οικονομικό καταναγκασμό», είπε ο αξιωματούχος.

«Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας»

Το Πεκίνο έσπευσε να καταδικάσει τους νέους δασμούς την Τρίτη. «Η κλιμάκωση των δασμών από τις ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προέδρου Μπάιντεν να μην καταστείλει ή να περιορίσει την ανάπτυξη της Κίνας και να μην επιδιώξει την αποσύνδεση από την Κίνα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διορθώσουν αμέσως τις αδικίες τους και να ανακαλέσουν τα δασμολογικά μέτρα κατά της Κίνας. Η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η ιστορική οινοποιία «Τσάνταλης»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα