ΑΘΗΝΑ
01:53
|
29.09.2024
Η πρόθεση του Παρισιού να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε Γάλλους στις τοπικές εκλογές ξεσηκώνει τους ντόπιους κατοίκους.
Σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν, ενώ στήθηκαν πύρινα οδοφράγματα και ακούστηκαν ήχοι πυροβολισμών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαγόρευση κυκλοφορίας και δημοσίων συγκεντρώσεων επέβαλε η Νέα Καληδονία στην πρωτεύουσα, Νουμέα, μετά από μια ημέρα βίαιων διαμαρτυριών με αναφορές για εκτεταμένες λεηλασίες και πυρπολήσεις επιχειρήσεων, ενώ οι περισσότερες πτήσεις ακυρώθηκαν από και προς το διεθνές αεροδρόμιο και σχολεία και κολέγια παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ο ξεσηκωμός, εδώ και εβδομάδες, στην υπερπόντια κτήση της Γαλλίας στον Ειρηνικό ωκεανό, προκλήθηκε από την πρόθεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να προχωρήσει σε αλλαγές στο σύνταγμα της Νέας Καληδονίας που θα επιτρέπουν σε περισσότερους Γάλλους κατοίκους να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, κίνηση που οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας φοβούνται πως θα αμβλύνει την επίδραση της ψήφου των αυτοχθόνων Κανάκ.

Τα επεισόδια στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την επιτροπή συντονισμού δράσης υπέρ της ανεξαρτησίας (CCAT), κορυφώθηκαν με σημαντικές ζημιές, ενώ πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 35 συλλήψεις, ανέφερε σε δήλωσή της η γαλλική ύπατη αρμοστεία.

Μεγάλοι έμποροι αυτοκινήτων και εργοστάσια ήταν μεταξύ των επιχειρήσεων που πυρπολήθηκαν τη Δευτέρα, αναφέρει η ιστοσελίδα Les Nouvelles Calédoniennes, προσθέτοντας ότι σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν, ενώ στους κύριους δρόμους που οδηγούν στη Νουμέα στήθηκαν πύρινα οδοφράγματα και ακούστηκαν ήχοι πυροβολισμών.

«Ο ύπατος αρμοστής καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις πράξεις βίας, οι οποίες συνιστούν σοβαρές επιθέσεις σε ανθρώπους και περιουσίες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που τονίζει ότι η ύπατη αρμοστεία κινητοποιεί τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας για να αντιμετωπίσει τις ταραχές.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος ύπατος αρμοστής Λουί Λε Φρανκ κάλεσε τους ηγέτες της ανεξαρτησίας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να βάλουν τέλος στη βία, προειδοποιώντας ότι αν τα επεισόδια δεν σταματήσουν «θα υπάρξουν θάνατοι», ανέφερε το France.info .

Η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας, από την πλευρά της, έκανε έκκληση για «λογική και ηρεμία» και κάλεσε όλους τους πολίτες «να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης».

Ο επικεφαλής της CCAT κάλεσε τους νέους να «επιβραδύνουν» τις κινητοποιήσεις τους, αλλά αρνήθηκε ότι η ομάδα του είχε καλέσει σε βία. Σε συνέντευξή του στο Radio Djiido, κατηγόρησε το γαλλικό κράτος ότι προκάλεσε την αναταραχή.

Η Γαλλία δεσμεύτηκε, με τη Συμφωνία της Νουμέα του 1998, να δώσει σταδιακά περισσότερη πολιτική δύναμη στη νησιωτική επικράτεια του Ειρηνικού που μετρά σχεδόν 300.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Νέα Καληδονία διεξήγαγε τρία δημοψηφίσματα για τους δεσμούς της με τη Γαλλία, απορρίπτοντας σε όλα την ανεξαρτησία. Οι ιθαγενείς Κανάκ απέρριψαν το αποτέλεσμα του τελευταίου δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο είχαν μποϊκοτάρει λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Η Συμφωνία της Νουμέα σήμαινε επίσης ότι οι εκλογικοί κατάλογοι της Νέας Καληδονίας δεν έχουν ενημερωθεί από το 1998 – που σημαίνει ότι οι κάτοικοι των νησιών που έφτασαν από την ηπειρωτική Γαλλία ή οπουδήποτε αλλού τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος σε τοπικές εκλογές.

Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε τον αποκλεισμό ενός στους πέντε ανθρώπους από την ψήφο ως «παράλογη», ενώ οι αυτονομιστές φοβούνται ότι η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων θα ωφελήσει τους φιλογάλλους πολιτικούς.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επικράτεια πέρυσι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επιθυμεί ένα αναθεωρημένο συνταγματικό καθεστώς για τη Νέα Καληδονία έως τις αρχές του 2024.

Ο Μακρόν επιδιώκει να επιβεβαιώσει εκ νέου τη σημασία της χώρας του στην περιοχή του Ειρηνικού, όπου η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συναγωνίζονται για επιρροή, αλλά η Γαλλία έχει εδάφη όπως η Νέα Καληδονία και η Γαλλική Πολυνησία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα