ΑΘΗΝΑ
02:52
|
27.07.2024
Τρεις Αφγανοί υπήκοοι και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν σε μια επίθεση στην επαρχία Μπαμιάν του κεντρικού Αφγανιστάν.
Ο αριθμός των ξένων τουριστών αυξήθηκε κατά 120 τοις εκατό από έτος σε έτος το 2023, φτάνοντας σχεδόν τους 5.200, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις Αφγανοί υπήκοοι και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν στην επαρχία Μπαμιάν του κεντρικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, καθώς αύξησε τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση σε μια αγορά, μεταδίδει το Al Jazeera.

Το Σάββατο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σοροί των τριών Αφγανών και τριών Ισπανών τουριστών μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Η ομάδα πυροβολήθηκε ενώ περπατούσε σε ένα παζάρι στην ορεινή πόλη Μπαμιάν, περίπου 180 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, την Παρασκευή.

«Όλα τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στην Καμπούλ και βρίσκονται στο ιατροδικαστικό τμήμα και οι τραυματίες βρίσκονται επίσης στην Καμπούλ. Τόσο στους νεκρούς όσο και στους τραυματίες περιλαμβάνονται γυναίκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Αμπντούλ Ματέεν Κάνι στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Μεταξύ των οκτώ τραυματιών, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι αλλοδαποί, μόνο μία ηλικιωμένη αλλοδαπή γυναίκα δεν βρίσκεται σε πολύ σταθερή κατάσταση».

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στο Μπαμιάν, οι τραυματίες ήταν από τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Λιθουανία και την Ισπανία.

Ο Κανί είπε ότι στα θύματα περιλαμβάνονται δύο Αφγανοί άμαχοι και ένα μέλος των Ταλιμπάν.

«Περιφέρονταν στο παζάρι όταν δέχθηκαν επίθεση», πρόσθεσε.

Επτά ύποπτοι ήταν υπό κράτηση και ένας από αυτούς τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον Κάνι, ο οποίος είπε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τρεις από τους νεκρούς ήταν Ισπανοί τουρίστες, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον ένας ακόμη Ισπανός υπήκοος τραυματίστηκε.

«Συγκλονισμένος από την είδηση της δολοφονίας Ισπανών τουριστών στο Αφγανιστάν», ανάρτησε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο X.

Τα πτώματα πιθανότατα θα μεταφερθούν πίσω στην Ισπανία την Κυριακή, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ο οποίος μίλησε στην ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Είπε ότι ένας από τους τραυματίες είχε ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην Καμπούλ.

Ο ανεπτυγμένος τουριστικός τομέας του Αφγανιστάν έχει δει τον αριθμό των ξένων τουριστών να αυξάνεται κατά 120% σε ετήσια βάση το 2023, φτάνοντας σχεδόν τους 5.200, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το Μπαμιάν είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός του Αφγανιστάν, όπου βρίσκεται ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τα ερείπια δύο γιγάντων αγαλμάτων του Βούδα που ανατίναξαν οι Ταλιμπάν κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν το 2001.

Από τότε που ανέλαβαν ξανά τη χώρα το 2021 μετά την αποχώρηση των δυνάμεων υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και να ενθαρρύνουν έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό τουριστών.

Η επίθεση της Παρασκευής ήταν η πιο θανατηφόρα από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν πριν από τρία χρόνια.

Η ισπανική πρεσβεία εκκενώθηκε το 2021, μαζί με άλλες δυτικές αποστολές, αφού οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της Καμπούλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα