ΑΘΗΝΑ
02:32
|
27.07.2024
Τελεσίγραφο στον ισραηλινό πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου.
Αυξάνεται η εσωτερική πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, απείλησε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν ο πρωθυπουργός δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου.

Σε ένα τελεσίγραφο που βαθαίνει τις ρωγμές εντός της ισραηλινής κυβέρνησης και ασκεί μεγαλύτερη πίεση εναντίον του Νετανιάχου, εν μέσω αυξανόμενης εσωτερικής και διεθνούς κριτικής, ο πρώην υπουργός Άμυνας και κύριος πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο έξι σημείων που καθορίζει ένα σχέδιο για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μόλις τελειώσει η σύγκρουση.

Το σχέδιο του Γκαντς που επανέλαβε την εκτίμηση πως ούτε η Χαμάς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή μπορούν να κυβερνήσουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο, απαιτεί την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και τον σχηματισμό ενός διεθνούς συνασπισμού με «αμερικανικά, ευρωπαϊκά, αραβικά και παλαιστινιακά στοιχεία» για την επίβλεψη των πολιτικών υποθέσεων στην Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια άλλη δημόσια διαμάχη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ, τόνισε την περασμένη Πέμπτη, ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να εμπλακεί στη διακυβέρνηση της Γάζας μόλις τελειώσουν οι μάχες, ενώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέπληξε το Ισραήλ για την έλλειψη σχεδίου σε ορισμένες από τις πιο έντονες δημόσιες επικρίσεις του.

«Πρώτον, πρέπει να έχετε ένα σαφές, αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων, το οποίο δεν έχουμε δει. Δεύτερον, πρέπει επίσης να δούμε ένα σχέδιο για το τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση αυτής της σύγκρουσης στη Γάζα, και ακόμα δεν το έχουμε δει αυτό», υπογράμμισε.

Νετανιάχου: Οι απαιτήσεις του Γκαντς οδηγούν σε ήττα του Ισραήλ

Οι απαιτήσεις του Μπένι Γκαντς θα σημάνουν την ήττα του Ισραήλ, την εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων στην τύχη τους και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, απάντησε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τονίζοντας ότι ο Γκαντς «έδωσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να δώσει τελεσίγραφο στη Χαμάς».

Εάν ο Γκαντς δίνει πραγματικά προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και όχι στην ανατροπή της κυβέρνησης, συνέχισε το γραφείο του πρωθυπουργού, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

– Θέλει να ολοκληρωθεί η επιχείρηση στη Ράφα, και αν ναι, γιατί απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση ενότητας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων;

– Αντιτίθεται στη διακυβέρνηση της Γάζας από την https://kosmodromio.gr/tag/%ce%a0%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%91%cf%81%cf%87%ce%ae/Παλαιστινιακή Αρχή, ακόμα κι αν ο Μαχμούντ Αμπάς δεν συμμετέχει;

– Θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ως μέρος μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία;

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς», αναφέρει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, «αντιτίθεται στην εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας».

Ο Νετανιάχου, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του, πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη των πολεμικών στόχων «και αναμένει από τον Γκαντς να καταστήσει σαφές στον λαό τις θέσεις του για αυτά τα ζητήματα».

Πίεση και από τις οικογένειες των ομήρων

Εκτός από την αντιπολίτευση εντός της κυβέρνησής του, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες διαδηλώσεις σε όλο το Ισραήλ.

Το Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού, επικαλούμενοι την αποτυχία του να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους και τον λάθος χειρισμό του πολέμου.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λάπιντ παρευρέθηκε στις διαδηλώσεις δεσμευόμενος να εργαστεί για την πτώση της κυβέρνησης του Νετανιάχου και την επιστροφή των ισραηλινών αιχμαλώτων. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λάπιντ – πρώην πρωθυπουργός ο ίδιος – αποκάλεσε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο «τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας».

Συγγενείς ομήρων που συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατηγείο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ κάλεσαν τον Γκαντζ και τον Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην αρχηγό του επιτελείου του στρατού και νυν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, να αντικαταστήσουν τον πρωθυπουργό.

«Πόσο ακόμα αίμα θα χυθεί επειδή δεν έχετε το θάρρος να κάνετε το σωστό; Είναι καθήκον σας να αποκαλύψετε την αλήθεια, είναι ηθική σας υποχρέωση να απομακρύνετε γρήγορα τον Νετανιάχου από την εξουσία, επειδή εγκαταλείπει τους ομήρους στον θάνατο», ανέφερε η εφημερίδα Hareetz, στο ρεπορτάζ της από την συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι οικογένειες.

«Ο μόνος τρόπος για να σωθούν όλοι οι όμηροι είναι η διακοπή αυτού του πολέμου, ως μέρος μιας υπογεγραμμένης συνολικής συμφωνίας για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», κατέληξαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα