ΑΘΗΝΑ
19:44
|
04.07.2024
Εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και γεωπολιτικών εντάσεων.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει άλμα 18,65%
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε κατά την σημερινή διαπραγμάτευση η τιμή του χρυσού, τροφοδοτούμενη από τις εντεινόμενες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε σήμερα κέρδη της τάξης του 1,4% εκτινασσόμενο κάποια στιγμή, τις πρωινές ώρες, στα 2.452 δολάρια ανά ουγγιά, την ίδια ώρα που το ασήμι ξεπέρασε τα 30 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 11 ετών.

Την εκτίναξη της τιμής που κατά τη διάρκεια της χρονιάς έχει σημειώσει άλμα 18,65%, προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που τροφοδότησαν την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve ενδέχεται να εφαρμόσει τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη να εκτιμάται για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Παραδοσιακά για τις αγορές, ο χρυσός τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι επενδυτές έλκονται προς αυτόν έναντι περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισόδημα όπως τα ομόλογα.

Εκτός από την προσδοκία για μείωση των επιτοκίων από την Fed των ΗΠΑ, άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σηματοδοτούν την προθυμία τους να μειώσουν τα επιτόκια. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι άφησε να εννοηθούν πιθανές μειώσεις επιτοκίων μόλις τον επόμενο μήνα, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας εφάρμοσε πρόσφατα την πρώτη μείωση των επιτοκίων στα τελευταία οκτώ χρόνια.

Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη δυναμική τους στις αγορές χρυσού, με την Κίνα να πρωτοστατεί. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε αγορές χρυσού για 18 διαδοχικούς μήνες τον Απρίλιο, ανεβάζοντας τα συνολικά επίσημα αποθέματα χρυσού στους 2.264 τόνους έως το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας αύξηση 2 τόνων. Αυτό αντιστοιχεί στο 4,9% των συνολικών αποθεματικών της PBoC, το υψηλότερο ποσοστό ποτέ.

Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά του μακριά από το αμερικανικό δολάριο, το Πεκίνο πουλά ποσά ρεκόρ ομολόγων του Δημοσίου και αμερικανικής προέλευσης και στρέφεται στον χρυσό.

Ομοίως, η Ινδία παρουσίασε σημαντική άνοδο στις εισαγωγές χρυσού, υπερδιπλασιάζοντας στα 3,11 δισ. δολάρια τον Απρίλιο από 1,53 δισ. δολάρια τον Μάρτιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πτώση του πετρελαίου λόγω στοιχείων που δείχνουν οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ

Σούπερ Μάρκετ: Μείωση 1,92% στις τιμές προϊόντων από τον Ιούνιο του 2023 στο 2024

Το Bitcoin πέφτει κάτω από τα $59.000, μειώνοντας την αξία του κατά 4%

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO- Επίσημα νέο μέλος η Λευκορωσία (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα