ΑΘΗΝΑ
01:32
|
26.06.2024
«Όλοι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι οι Ουκρανοί πεθαίνουν», δήλωσε ο πρόεδρος, μιλώντας στο Reuters.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο μέτωπο είναι από τις πιο δύσκολες»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο με την Ρωσία, πιέζει τους συμμάχους του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προτρέποντάς τους να βοηθήσουν έμπρακτα στην αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων, πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας.

«Είναι θέμα θέλησης, αλλά όλοι λένε μια λέξη που ακούγεται ίδια σε κάθε γλώσσα: όλοι φοβούνται την κλιμάκωση», δήλωσε ο Ζελένσκι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τη Δευτέρα.

«Όλοι έχουν συνηθίσει στο γεγονός ότι οι Ουκρανοί πεθαίνουν – αυτό δεν αποτελεί κλιμάκωση για τον κόσμο», είπε.

Ο Ζελένσκι πρότεινε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των γειτονικών χωρών του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους πάνω από το ουκρανικό έδαφος, για να βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευθεί.

«Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν 300 αεροπλάνα πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 120-130 αεροπλάνα για να αντισταθούμε στον ουρανό», είπε ο Ζελένσκι, καλώντας και πάλι τους δυτικούς συμμάχους να εφοδιάσουν την Ουκρανία με επιπλέον συστήματα αεράμυνας. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία αναμένει την παράδοση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.

 Ο ίδιος υποστήριξε πως, εάν οι συμμαχικές χώρες δεν είναι σε θέση να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πολεμικά αεροπλάνα άμεσα, τότε θα μπορούσαν να τα απογειώσουν από γειτονικά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους.

Η Ουκρανία διαπραγματευόταν επίσης με διεθνείς εταίρους ώστε να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει δυτικό οπλισμός για να χτυπήσει ρωσικό στρατιωτικό υλικό, τόσο στα σύνορα, όσο και εντός του ρωσικού εδάφους, είπε ο Ζελένσκι, διευκρινίζοντας πως, μέχρι στιγμής, το Κίεβο δεν έχει πραγματοποιήσει μια τέτοιου είδους επίθεση, μιας και δεν έχει λάβει «θετική απάντηση».

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο μέτωπο είναι από τις πιο δύσκολες γιατί μια νέα… ρωσική επίθεση έχει ξεκινήσει από την κατεύθυνση του Χαρκόβου. Ένα πολύ ισχυρό κύμα (μάχης) βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντονμπάς», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Κανείς δεν παρατηρεί ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερες μάχες στα ανατολικά της χώρας, συγκεκριμένα στην κατεύθυνση του Ντονμπάς: Κουράχοβε, Ποκρόβσκ, Τσασίβ Γιαρ».

Τέλος, αναφορικά με την δυτική υποστήριξη που λαμβάνει η Ουκρανία, ο Ζελένσκι δήλωσε πως: «Κάθε απόφαση που λαμβάνουμε εμείς και στη συνέχεια όλοι μαζί, καθυστερεί περίπου ένα χρόνο».

«Όταν είμαστε γρήγοροι, [οι εταίροι] μένουν πίσω. Και τότε υπάρχει ένα κενό – έξι, οκτώ μήνες μη απεσταλμένων πακέτων (βοήθειας) και μετά δύο-τρεις μήνες προμηθειών – και περνάει [με αυτόν τον τρόπο] ένας χρόνος. Θα θέλαμε να μην χάσουμε το πλεονέκτημα».

«Και νομίζω ότι πρέπει να περπατήσουμε αυτό το μονοπάτι μέχρι το τέλος, κατά προτίμηση νικηφόρα, παρόλο που σήμερα οι άνθρωποι βλέπουν κάπως σκεπτικιστικά τη λέξη “νίκη”. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, γιατί είναι μακρύ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα