ΑΘΗΝΑ
10:20
|
06.05.2024
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα».
Μετά από πολύμηνα παζάρια με τους αντιδρώντες Ρεπουμπλικάνους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τελική έγκριση πήρε και από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, χθες το βράδυ, το πακέτο βοήθειας των 95 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και το Ισραήλ και το μόνο που μένει πλέον είναι η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν η οποία αναμένεται πιθανότατα εντός της ημέρας.

Το πακέτο χρηματοδοτήσεων, που το Σάββατο είχε περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από πολύμηνα παζάρια με τους αντιδρώντες Ρεπουμπλικάνους, εγκρίθηκε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία μαζί με τη βοήθεια προς την Ταϊβάν, και  ένα τελεσίγραφο για την πλατφόρμα TikTok, που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιείται από την Κίνα για τη διασπορά προπαγάνδας.

Σχολιάζοντας την έγκριση του νομοσχεδίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε και τον ορίζοντα της αποστολής βοήθειας στις δυνάμεις του Κιέβου, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα».

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία για τα 61 δισ. περίπου του πακέτου που αφορούν στο Κίεβο. «Ευχαριστώ τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου, καθώς και όλους τους Αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων που ψήφισαν υπέρ του», ανέφερε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγη ώρα μετά την έγκριση του κειμένου.

«Εκτιμώ επίσης την υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν και ελπίζω ότι το σχέδιο νόμου θα υπογραφτεί σύντομα και ότι το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας που βλέπω πάντα στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε ο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι δυνατότητες «μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας» που θα διατεθούν στην Ουκρανία «είναι απαραίτητα εργαλεία για να αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα δίκαιη ειρήνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα