Συνεχίζονται οι μάχες στις συνοριακές περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου, με την ρωσική πλευρά να υποστηρίζει πως έχει «απελευθερώσει» το 40% της πόλης Βολτσάνσκ, στη βορειοανατολική περιοχή του Όμπλαστ.
Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Βιτάλι Γκάντσεφ, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, τα ρωσικά στρατεύματα «ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης και έχουν διεισδύσει αρκετά βαθιά στην άμυνα του εχθρού», ενώ υποστήριξε πως τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αναγκαστεί σε υποχώρηση από τις γραμμές. «Το βασικό μέρος του βόρειου τμήματος της πόλης έχει απελευθερωθεί πλήρως», δήλωσε ο Γκάντσεφ, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι One.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βολτσάνσκ είναι στρατηγικά σημαντικό και γι’ αυτό ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει «πολύ σοβαρές δυνάμεις» στο σημείο και «προσπαθεί να αντεπιτεθεί».
Ο ουκρανικός στρατός αναπτύσσει εφεδρεία από «όλες τις περιοχές που μπορεί να αντλήσει», συμπεριλαμβανομένης της Κουπιάνσκ, είπε ο Γκάντσεφ, ενώ δήλωσε πως, βάσει των πληροφοριών που διαθέτει, τα ουκρανικά στρατεύματα στη περιοχή διαθέτει σημαντικό αριθμό δυτικού εξοπλισμού, «αλλά και ανθρώπινου δυναμικού».
Στο Κίεβο η Μπέρμποκ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας την «άμεση ανάγκη» της Ουκρανίας για περισσότερη οπλική ενίσχυση, ώστε να αντιμετωπίσει τα ρωσικά στρατεύματα στην περιφέρεια του Χαρκόβου.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει για μία ακόμη φορά επιδεινωθεί δραματικά με μαζικές, ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και με τη βίαιη ρωσική επίθεση στην επαρχία του Χαρκόβου», επεσήμανε η Μπέρμποκ κατά την νυχτερινή άφιξή της στο Κίεβο, με τρένο.
Η ίδια τόνισε την ανάγκη της Ουκρανίας για «ενισχυμένη αντιαεροπορική άμυνα», ώστε να μπορέσει να προστατευθεί «από τη βροχή ρωσικών πυραύλων και drones».
«Η στήριξή μας βασίζεται στην βαθιά πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε η Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια της όγδοης επίσκεψής της στη χώρα από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με την ίδια, οι σύμμαχοι του Κιέβου θα πρέπει «να ενώσουν τις δυνάμεις τους», τόσο για χάρη της Ουκρανίας όσο και για να εμποδίσουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να στείλει στρατεύματα «στα σύνορά μας».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι χάρη στην πρωτοβουλία, της οποίας ηγείται η Γερμανία, να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. «Και εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ακόμη περισσότερα», σημείωσε η Μπέρμποκ.
Άρματα μάχης και πυραύλους στέλνει η Ισπανία
Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία μια νέα παρτίδα αρμάτων μάχης Leopard 2A4, γερμανικής κατασκευής, και πυραύλους για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, μέχρι το τέλος Ιουνίου, ανακοίνωσε η Μαδρίτη.
Η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, επιβεβαίωσε την επικείμενη παράδοση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Αμερικανό ομόλογό της, Λόιντ Όστιν.
Η ισπανική κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, είχε στείλει 10 άρματα στην Ουκρανία πέρυσι και είχε ανακοινώσει πως θα στείλει επιπλέον 19 εντός του 2024, τα πρώτα 10 έως τα τέλη Ιουνίου και τα υπόλοιπα εννέα έως τον Σεπτέμβριο. Ο ισπανικός στρατός διαθέτει περίπου 100 Leopard 2A4 και 200 Leopard 2A6. Η υπουργός Ρόμπλες υπογράμμισε ότι η Ισπανία θα συνεχίσει τις προσπάθειες υποστήριξης του ουκρανικού στρατού μέσω εκπαίδευσης και συνεχούς βοήθειας, «για όσο χρειαστεί».