ΑΘΗΝΑ
01:10
|
16.06.2024
«Υπήρχε ομίχλη στο έδαφος αλλά όχι ψηλά στον αέρα όπου προχωρούσαμε με τα ελικόπτερα» είπε αφηγούμενος τις τελευταίες στιγμές πριν τη μοιραία συντριβή.
Γολάμ Χοσεΐν Ισμαηλί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο προσωπάρχης του αποβιώσαντος Προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, Γολάμ Χοσεΐν Ισμαηλί.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik αναμεταδίδοντας τη δήλωση που έκανε ο Ισμαηλί σήμερα στο ιρανικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε πως ο καιρός την ώρα συντριβής του ελικοπτέρου που προκάλεσε το θάνατο του Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλων αξιωματούχων, δεν ενέπνεε ανησυχία.

«Ο καιρός ήταν αίθριος και δεν ενέπνεαν καμία ανησυχία» είπε ο Ισμαήλι, προσθέτοντας πως μισή ώρα μετά την έναρξη της πτήσης «παρατήρησαν έναν μικρό αριθμό νεφών αλλά καθόλου ομίχλη».

Και πρόσθεσε:

«Υπήρχε ομίχλη στο έδαφος αλλά όχι ψηλά στον αέρα όπου προχωρούσαμε με τα ελικόπτερα».

Ο ίδιος βρισκόταν σε ένα από τα άλλα δύο ελικόπτερα που μετέφεραν αξιωματούχους που είχαν παραστεί το πρωί της Κυριακής, 18 Μαΐου στα εγκαίνια φράγματος στην επαρχία του Δ. Αζερμπαϊτζάν όπου είχε παραστεί και ο Αζέρος Πρόεδρος, και τα οποία δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα που αντιμετώπισε το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο Ραϊσί.

Όπως έγινε γνωστό, ο πιλότος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρόεδρο του Ιράν έδωσε εντολή για αύξηση υψομέτρου και συνέχισε να πετά πάνω από τα σύννεφα. Όσοι ήταν στο ίδιο ελικόπτερο με τον Ισμαηλί δεν αισθάνθηκαν υπερβολικές αναταράξεις και δεν παρατήρησαν περισσότερη νέφωση. Επίσης, τόνισε πως «δεν υπήρχαν δελτία πρόγνωσης που να αναφέρουν καιρικές διαταράξεις».

Ανέφερε πως όταν ο πιλότος του ελικοπτέρου στο οποίο βρισκόταν ανακάλυψε πως αγνοούνταν το άλλο ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών  έκαναν κύκλους πάνω από την ευρύτερη περιοχή τουλάχιστον δύο φορές. Επισήμανε πως έκανε αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να έρθει σε επαφή με όσους βρίσκονταν στο προεδρικό ελικόπτερο μέχρι που ο Αγιατολάχ Αλι Χασίμ, ο Ιμάμης του Ταμπρίζ για την προσευχή της Παρασκευής, του απάντησε λέγοντάς του πως δεν ήξερε τι συνέβη, πως δεν αισθανόταν καλά και πως «τριγύρω του υπήρχαν δέντρα».

Οι ιρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει κατά τη μέρα του δυστυχήματος πως το ελικόπτερο συνετρίβη σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή λόγω κακών καιρικών συνθηκών και «πυκνής ομίχλης» ενώ είναι σε εξέλιξη έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Γαλλία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην ακροδεξιά ενόψει των πρόωρων εκλογών

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βρέθηκε ζωντανός ο 22χρονος που αγνοούνταν στην Επανομή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα