ΑΘΗΝΑ
07:44
|
16.06.2024
Σύμφωνα με νέα πανεπιστημιακή μελέτη, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αργεί να ανακάμψει από τις ολοένα και συχνότερες ξηρασίες.
Αμαζόνιος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει αργήσει να ανακάμψει από τις συχνότερες ξηρασίες από το 2015, αν και το τροπικό δάσος συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ανέφεραν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο KU Leuven του Βελγίου σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση:

Από την αλλαγή του αιώνα, τέσσερις ακραίες ξηρασίες έχουν συμβεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Τέτοιου είδους ξηρασίες θα έπρεπε κανονικά να συμβαίνουν μόνο μία φορά ανά αιώνα. Αυτό δείχνει μια εμφανή αύξηση των ξηρασιών στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη μας.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηνιαίες δορυφορικές εικόνες που εκτείνονται από το 2001 έως το 2019 «για να προσδιορίσουν πώς αντιδρά η βλάστηση σε επαναλαμβανόμενες περιόδους ξηρασίας».

Επιπλέον η ανακοίνωση αναφέρει:

Το χρώμα του θόλου των δέντρων μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για την υγεία και την ανθεκτικότητα του δάσους. Το χρώμα αλλάζει πάντα κατά τη διάρκεια των εποχών. Αλλά αν με την πάροδο των ετών τα δέντρα χρειάζονται όλο και περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, τότε κάτι άλλο παίζει ρόλο. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για μια «κρίσιμη επιβράδυνση», η οποία θα μπορούσε να σημαίνει ότι το οικοσύστημα είναι έτοιμο να φτάσει σε ένα σημείο καμπής προς τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση των δασών και τελικά θα μετατραπεί σε ένα υποβαθμισμένο σύστημα με λιγότερη ποικιλομορφία και πολυπλοκότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου «δεν πρόκειται ακόμη να φτάσει σε αυτό το είδος σημείου καμπής» προς το παρόν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι «κυρίως η ένταση και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας οδήγησαν στην υποβάθμιση των δασών, περισσότερο από τον αριθμό των περιόδων ξηρασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

54 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πυρκαγιά τώρα στην Καβάλα

Thessaly & Evros Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα vouchers

Ιωάννινα: Πορεία στην Περιφέρεια κατά των εξορύξεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα