ΑΘΗΝΑ
09:28
|
16.06.2024
Οι υπογράφοντες κάλεσαν όλα τα κόμματα που στηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, να «αποφύγουν την ασάφεια ή τον συμβιβασμό».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αριστερά κόμματα της Ευρώπης απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνάψουν συμμαχίες με την ακροδεξιά, ενόψει των Ευρωεκλογών, ενώ δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν «αδιάκοπα το μίσος, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Σε κοινή έκκληση, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και μοιράστηκε με τον Guardian, οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ραφαέλ Γκλουκσμάν και του Φρανς Τίμερμανς, τόνισαν την ανάγκη για μια ξεκάθαρη πορεία και αποφασιστική στάση. Η δήλωση υπεγράφη από αρκετούς άλλους ηγέτες της αριστεράς, όπως ο Πολ Μανιέτ από το Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Νίκολας Σμιτ, η Ιράτσε Γκαρσία από την Ισπανία, η Καταρίνα Μπάρλεϊ από τη Γερμανία, ο Ρόμπερτ Μπιέντρον από την Πολωνία και η Έλι Σλάιν από την Ιταλία.

Οι υπογράφοντες δεσμεύτηκαν να απορρίψουν οποιαδήποτε εκλογική ή κυβερνητική συμμαχία με ακροδεξιά κόμματα, σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, και να αποκλείσουν οποιονδήποτε σχηματισμό που παραβιάζει αυτόν τον κανόνα.

«Ενώ η ακροδεξιά προοδεύει σε όλη την Ευρώπη, δεσμευόμαστε επίσημα να μην εγκαταλείψουμε τις δημοκρατικές, ανθρωπιστικές και ενωμένες αρχές μας», ανέφερε η δήλωση, με τους αριστερούς βουλευτές να δεσμεύονται να οικοδομήσουν «ένα ισχυρό φράγμα ενάντια στην ακροδεξιά» σε όλα τα επίπεδα.

Η έκκληση των αριστερών κομμάτων έρχεται μετά από την άρνηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώσει ότι το κεντροδεξιό κόμμα της δεν θα συνεργαστεί με εθνικο-συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα, όπως τα Αδέλφια της Ιταλίας, το πολωνικό εθνικό-συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη(PiS) και το ισπανικό Vox.

Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση του κεντροδεξιού ολλανδικού κόμματος VVD να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) πιθανότατα θα παραμείνει δεύτερη στις εκλογές, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντική άνοδο.

Οι υπογράφοντες κάλεσαν όλα τα κόμματα που στηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, να «αποφύγουν την ασάφεια ή τον συμβιβασμό» και να υπερασπιστούν τις αρχές και τις ανοιχτές κοινωνίες με «περισσότερη δύναμη». Τέλος, δεσμεύτηκαν να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά «χωρίς να εξασθενήσουν ή να λυγίσουν», υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε όλη την Ευρώπη.

«Όταν ένας Ευρωπαίος πολίτης δέχεται επίθεση και ταπεινώνεται εξαιτίας αυτού που είναι, είναι ολόκληρη η Ευρώπη και, πέρα ​​από αυτή, η ανθρωπότητα που δέχεται επίθεση και ταπεινώνεται», ανέφεραν οι υποψήφιοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ποια η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

Ερντογάν: «Το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς, αλλά δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις»

Κινητοποιήσεις για Παλαιστίνη: Πού είναι το ελληνικό φοιτητικό κίνημα;

Βραζιλία: Στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών ο Λούλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα