ΑΘΗΝΑ
08:37
|
16.06.2024
Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε σήμερα το πρωί στην Νέα Καληδονία προκειμένου να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ κατοίκων και κυβέρνησης.
Εμανουέλ Μακρόν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε νωρίς την Πέμπτη στο υπερπόντιο έδαφος της Νέας Καληδονίας, εν όψει των ταραχών που κρατούν πάνω από βδομάδα προκειμένου να συγκροτήσει αποστολή διαλόγου.

Τον πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.

Ο Μακρόν «βρίσκεται σε αποστολή» στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Πρισκά Τεβενό σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση του Μακρόν.

Οι ταραχές, που ξεκίνησαν περίπου την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκαν από μια συνταγματική αναθεώρηση που ξεκίνησε ο Νταρμανέν. Εάν οι αλλαγές υιοθετηθούν, οι Γάλλοι υπήκοοι που έχουν ζήσει στο νησιωτικό κράτος για τουλάχιστον 10 χρόνια θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.

Οι ντόπιοι, ωστόσο, ανησυχούν ότι οι αλλαγές θα αμβλύνουν την ψήφο του γηγενή πληθυσμού των Κανάκ. Η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέπτυξε πρόσθετες δυνάμεις για να συνδράμει τις τοπικές δυνάμεις στην αποκατάσταση της τάξης.

Το διεθνές αεροδρόμιο La Tontouta της πρωτεύουσας Νουμέα παραμένει κλειστό για όλες τις εμπορικές πτήσεις μέχρι το Σάββατο λόγω της βίας.

Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την πρόσβαση στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok στη Νέα Καληδονία στις 15 Μαΐου, αμέσως μετά την άνοδο των εντάσεων, προκάλεσε αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την επικοινωνία μεταξύ των ταραχοποιών. Οι γαλλικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν την απαγόρευση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και η κυβέρνηση έπρεπε να αιτιολογήσει την απόφασή της κατόπιν αιτήματος του εν λόγω δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Athens Pride 2024: Με υπηρηφάνεια και σύνθημα: «Ένας νόμος δεν αρκεί»

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 7 Περιφέρειες για σήμερα Κυριακή 16/6

Ποια η εναλλακτική στο σημερινό οικονομικό μοντέλο;

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα