Σήμερα (23/5) είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, διακήρυξης για να ανακηρυχθεί η 11η Ιουλίου ως παγκόσμια ημέρα μνήμης της γενοκτονίας περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας το 1995, στη Σρεμπρένιτσα και η Ελλάδα θα απέχει.
Πρόκειται για διακήρυξη που κατέθεσαν η Γερμανία και η Ρουάντα, ενώ έντονες είναι αντιδράσεις της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Όπως αναφέρει το Euronews η Σερβία έχει την υποστήριξη των συμμάχων της, Ρωσίας και Κίνας, ενώ το ψήφισμα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και τα περισσότερα δυτικά κράτη.
Όσον αφορά την στάση της Ελλάδας, πληροφορίες αναφέρουν αναμένεται να απέχει, με διπλωματικές πηγές να λένε ότι βάσει της περιφερειακής συγκυρίας «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», καθώς μπορεί να δοθεί μήνυμα που δεν θα προάγει την περιφερειακή συμφιλίωση και την ενταξιακή προοπτική των Βαλκανίων.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάλεσε την Ελλάδα να απέχει κατά την ψηφοφορία για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πιστεύω στους Έλληνες φίλους μας και στους Έλληνες αδερφούς μας και σε πολλούς άλλους ότι θα δείξουν με την ψήφο τους πόσο σέβονται τους Σέρβους φίλους τους και τους καλώ να απέχουν».
Σημειώνεται, ότι ο Βούτσιτς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στην Νέα Υόρκη πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους ξένων χωρών, τους οποίους προσπαθεί να πείσει να καταψηφίσουν τη σχετική διακήρυξη. Η σερβική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ διοργάνωσε πάνελ όπου ακούστηκαν και οι μαρτυρίες Σέρβων για τα εγκλήματα των μουσουλμάνων την περίοδο του πολέμου.
Στην ομιλία του ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι «η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα θα υπονομεύσει την ειρηνική συμβίωση των λαών στην Βοσνία». Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας υποστηρίζει ότι «η διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα αποτελεί μία πολιτική πράξη στιγματισμού ενός ολόκληρου έθνους». Από πλευράς του ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ προειδοποίησε ότι η ψήφιση της διακήρυξης για την Σρεμπρένιτσα θα σημάνει το τέλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Να σημειωθεί, ότι για να εγκριθεί η διακήρυξη στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ πρέπει να υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.