ΑΘΗΝΑ
21:53
|
16.06.2024
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, αλλά χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες.
«Ο λαός έλεγε θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμή του»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αδύναμο» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την ακρίβεια, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση του προβλήματος.

«Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές.

«Το σύνθημα θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας και δείχνει ότι απευθύνεστε σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη, τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε».

Επιπλέον, χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη αδύναμο πρωθυπουργό και τόνισε ότι «θα είστε όλοι υπόλογοι» εάν η ΕΥΠ δεν εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με την παρακολούθησή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην τραγωδία των Τεμπών, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική Δεξιά της εποχής μας λειτουργεί όπως οι συντηρητικές παρατάξεις της ανατολικής Ευρώπης».

«Η Ελλάδα, με την πολιτική σας, σταθερά αποκλίνει από την Ευρώπη στην οικονομία, στην αγοραστική δύναμη, στις παραγωγικές επενδύσεις, στη δημόσια υγεία καθώς και σε θέματα κράτους δικαίου», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ο λαός έλεγε θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και διερωτήθηκε: «Τι κάνετε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για επιπτώσεις στο δημογραφικό, στις δομές του ασφαλιστικού και στην παραγωγικότητα, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε οικογένειες με παιδιά. Όπως τόνισε, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όσο των χωρών του ΟΟΣΑ. Δήλωσε, επίσης, ότι η αύξηση των ανισοτήτων στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης.

«Καταρρίπτονται τα περί εισαγόμενης ακρίβειας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το επιχείρημα της «εισαγόμενης ακρίβειας» χάνει την ισχύ του με την πάροδο του χρόνου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια.

Όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, σημείωσε ότι για τους 24 από τους 36 τελευταίους μήνες, η Ελλάδα έχει σταθερά τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.. Υπογράμμισε, επίσης, ότι από τον περσινό Ιούλιο, δεν υπήρξε ούτε ένας μήνας όπου οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχολίασε ακόμη πως, ως απάντηση, στελέχη της Ν.Δ. επικαλούνται το ποσοστό 41% που απέσπασε το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «απέναντι σε αυτήν την αλαζονική απάντηση». «Ο πληθωρισμός γκρεμίζει κάθε κυβερνητική δικαιολογία», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι η «ψαλίδα» μεταξύ μισθών και κερδών συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Κάποιοι θα φύγουν Μίδες από τη χώρα μετά την πρωθυπουργία σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε πως όταν άλλες χώρες αναλάμβαναν πρωτοβουλίες, «εσείς κάνατε τον Πόντιο Πιλάτο».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η αγορά είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη με τις ευλογίες σας», σημείωσε και τόνισε ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται, αλλά χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπουν κανόνες διαφάνειας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη: 1 χρόνος από το κρατικό έγκλημα

Σκληρή κριτική Κακλαμάνη προς την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα