Πως δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή της αμφιλεγόμενης εκλογικής μεταρρύθμισης στη Νέα Καληδονία ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε στην υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, μετά τις θανατηφόρες ταραχές.
«Δεσμεύθηκα ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα περάσει σήμερα, με το ισχύον πλαίσιο», τόνισε ο Μακρόν, από το Παρίσι. «Θα αφήσουμε μερικές εβδομάδες για να επιτρέψουμε την ηρεμία των εντάσεων και την επανέναρξη του διαλόγου για να βρεθεί μια ευρεία συμφωνία» μεταξύ όλων των μερών, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει την κατάσταση σε ένα μήνα.
Ωστόσο, ο Μακρόν επέμεινε ότι το αποτέλεσμα του τελευταίου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, στο οποίο οι κάτοικοι ψήφισαν να παραμείνουν μέρος της Γαλλίας, δεν μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Καληδονία, ο Μακρόν επισήμανε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην ηρεμία, υπογραμμίζοντας πως η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να βρίσκεται «στο πλευρό των πολιτών και να δουν το συντομότερο δυνατό μια επιστροφή στην ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια».
Ο Γάλλος πρόεδρος σχολίασε πως οι τοπικοί ηγέτες θα πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο, για να βρουν μια εναλλακτική συμφωνία για το μέλλον του αρχιπελάγους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα συζητήσει με τις Αρχές του αρχιπελάγους για τα μέτρα και τους πόρους που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πολυήμερες ταραχές, με τους έξι νεκρούς, ζημιές που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, η Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι πρότεινε τη χορήγηση δικαιωμάτων ψήφου στους Γάλλους κατοίκους που ζούσαν στην περιοχή για 10 χρόνια, προκαλώντας την αντίδραση του αυτόχθονου πληθυσμού του αρχιπελάγους.
Πολλοί Κανάκ – που αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού – φοβούνται ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση θα μειώσει την πολιτική τους δύναμη και θα καταστήσει δυσκολότερο να επιτευχθεί οποιοδήποτε μελλοντικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Οι αναταραχές που ακολούθησαν προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ έχασαν την ζωή τους έξι άτομα, δύο εκ των οποίων αστυνομικοί.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα αρθεί όταν όλα τα οδοφράγματα των διαδηλωτών θα έχουν καθαριστεί, πρόσθεσε ο Μακρόν, ο οποίος περιέγραψε τις βίαιες διαδηλώσεις ως «πρωτοφανές κίνημα εξέγερσης» που κανείς δεν περίμενε.
Η δύναμη 3.000 ανδρών που αναπτύχθηκε από τη Γαλλία θα παραμείνει στην επικράτεια για όσο χρειαστεί, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Διαβάστε επίσης: