ΑΘΗΝΑ
23:38
|
16.06.2024
Τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Ρώσου προέδρου μίλησαν στο πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Ο Πούτιν μπορεί να μπορεί να πολεμήσει για όσο χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για μια εκεχειρία, να παγώσει ο πόλεμος»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα αναγνωρίσουν τις τρέχουσες γραμμές του πεδίου μάχης, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters τέσσερις ρωσικές πηγές.

Τρεις από τις πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, είπαν ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων, αναφορικά με την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αποκλείσει τις συνομιλίες -γεγονός που ο Ρώσος πρόεδρος αποδίδει σε προσπάθειες υποστηριζόμενες από τη Δύση να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις.

«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός – για να παύσει ο πόλεμος», είπε στο Reuters ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συζητήσεων ανώτατου επιπέδου στην Κρέμλινο.

Και οι τέσσερις μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Reuters μίλησε συνολικά με πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο, τόσο πολιτικά, όσο και επιχειρηματικά. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το ενδεχόμενο παύσης του πολέμου στα σημερινά μέτωπα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα του Reuters για σχόλιο, είπε ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου είχε επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο για να επιτύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Πούτιν θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να τερματιστεί ο πόλεμος, λόγω της πρόσφατης στρατιωτικής επιτυχίας της Ρωσίας, αντί να επιδιώξει περαιτέρω προέλαση, η οποία θα απαιτούσε νέα εθνική κινητοποίηση.

Η δημοτικότητά του Ρώσου προέδρου έπεσε μετά την πρώτη κινητοποίηση το 2022, και δεν θέλει να προκαλέσει μια νέα αντίδραση του πληθυσμού, υποστήριξε μια από τις πηγές.

Παρά τις δηλώσεις του Πεσκόφ, ο οποίος υποστήριξε πως δεν χρειάζεται νέα κινητοποίηση, η προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτικών συνομιλιών φαντάζει μακρινό σενάριο, καθώς ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρήνης με τους όρους του Πούτιν και έχει δεσμευτεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι καμία συμφωνία δεν θα μπορούσε να συμβεί όσο ο Ζελένσκι βρίσκεται στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον παρακάμψει και συνάψει συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη: 1 χρόνος από το κρατικό έγκλημα

Σκληρή κριτική Κακλαμάνη προς την κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση επιβραβεύει «πρόθυμα» στελέχη της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα