ΑΘΗΝΑ
07:55
|
17.06.2024
Νέος σταθμός της ακτοφυλακής εγκαινιάστηκε από τις Φιλιππίνες, στα πλαίσια ενός ανταγωνισμού με την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Φιλιππίνες εγκαινίασαν νέο σταθμό της ακτοφυλακής σε νησί που βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν προκειμένου να ενισχύσουν την επιτήρηση.

Ο σταθμός παρακολούθησης στο νησί Itbayat στη βόρεια επαρχία Batanes θα έχει ως αποστολή τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών για την «ενίσχυση της επίγνωσης του θαλάσσιου τομέα και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας κατά μήκος του στενού Luzon», ανέφερε σε δήλωσή του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Eduardo Ano.

Η στρατηγική κίνηση εντάσσεται στο γενικό σχέδιο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την αντιστάθμιση των αντιληπτών απειλών από την Κίνα. Ο Φιλιππινέζος αξιωματούχος επικαλέστηκε την υποτιθέμενη «στρατιωτική συγκέντρωση» του Πεκίνου στο στενό Luzon και την παρουσία ερευνητικών ή/και ερευνητικών σκαφών με σημαία Κίνας.

Ο Πορθμός Λουζόν βρίσκεται μεταξύ του νησιού Λουζόν των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν. Το Itbayat απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Eluanbi, το νοτιότερο σημείο του νησιού της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως επαρχία του, ενώ η Ταϊβάν -ένα έδαφος με τη δική της εκλεγμένη κυβέρνηση- υποστηρίζει ότι είναι αυτόνομη χώρα, αλλά σταματά να δηλώνει την ανεξαρτησία της. Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές ξένων κρατών με την Ταϊπέι και θεωρεί αδιαμφισβήτητη την κινεζική κυριαρχία επί του νησιού.

Η νέα εγκατάσταση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη σε μια τελετή με επικεφαλής τον επικεφαλής της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων (PCG) ναύαρχο Ρόνι Γκιλ Γκάβαν.

Η κίνηση αυτή θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της PCG σε μια περιοχή που είναι «πολύ σημαντική, καθώς πρόκειται για το βόρειο άκρο της χώρας- τα σύνορά μας είναι πορώδη και πρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει εκεί», αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος αντιναύαρχος Armand Balilo, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Philippine Daily Inquirer.

Η χρονική στιγμή των εγκαινίων του σταθμού συνέπεσε με τις εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν σε μια «αυστηρή τιμωρία» για τις αυτονομιστικές πράξεις των δυνάμεων «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και μια «αυστηρή προειδοποίηση» για παρεμβάσεις και προκλήσεις από «εξωτερικές δυνάμεις».

Με την κωδική ονομασία Joint Sword 2024A, στις ασκήσεις που διεξήχθησαν από τις 23 έως τις 24 Μαΐου συμμετέχουν στρατιωτικές υπηρεσίες όπως ο στρατός, το ναυτικό, η αεροπορία και η πυραυλική δύναμη. Τα γυμνάσια διεξάγονται στον Πορθμό της Ταϊβάν, βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν, καθώς και σε περιοχές γύρω από τα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Κινμέν, Μάτσου, Γουκιού και Ντονγκίν, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Ένας ακόμη λόγος για τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας είναι o περαιτέρω υποδαυλισμός των εντάσεων της περιοχής από τις ΗΠΑ, με μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Τα εκτεταμένα πολεμικά παιχνίδια Balikatan των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν κοντά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου τόσο το Πεκίνο όσο και η Μανίλα έχουν εδαφικές διεκδικήσεις.
Η ΛΔΚ ανέφερε ότι τα γυμνάσια εξυπηρετούσαν μόνο ως περαιτέρω όξυνση των περιφερειακών εντάσεων.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν:

Οι Φιλιππίνες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η προσέλκυση χωρών εκτός της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για να επιδείξουν τους μυς τους και να υποδαυλίσουν την αντιπαράθεση στην περιοχή θα εντείνει μόνο τις εντάσεις και θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε προειδοποίησε επίσης τον σημερινό πρόεδρο Μπονγκμπόνγκ Μάρκος Τζούνιορ για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποταγή στις ΗΠΑ, ενώ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας. Οι Φιλιππίνες, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή που φιλοξενεί τις στρατιωτικές βάσεις τους, στρατιωτικοποιούνται όλο και περισσότερο από τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν το νησιωτικό κράτος σε «πληρεξούσιο για μια πιθανή σύγκρουση με την Κίνα», δήλωσαν γεωπολιτικοί αναλυτές στο Sputnik.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Τα τέσσερα «μετά-»: «Τσουνάμι» ενόψει

Η απάντηση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός συνάδει με την πρόταση των ΗΠΑ

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα