ΑΘΗΝΑ
06:56
|
17.06.2024
Απορία έχει προκαλέσει στη Δύση η ικανότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να χτυπούν αποτελεσματικά τα συστήματα της Starlink.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να αυξάνει την ικανότητά του να διαταράσσει τις δυνατότητες του διαδικτύου Starlink που χρησιμοποιούν τα στρατεύματα της Ουκρανίας για να συντονίζουν τις δυνάμεις τους, να συλλέγουν πληροφορίες και να εξαπολύουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ρωσικές θέσεις του μετώπου, προκαλώντας μαζικές «διακοπές» στην περιοχή του Χαρκόβου και παίζοντας ρόλο στον ταχύτατο ρυθμό των πρόσφατων προόδων της Ρωσίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αν οι μαζικές προσπάθειες της Ρωσίας να διαταράξει το Starlink «συνεχίσουν να πετυχαίνουν, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή τακτικής στη σύγκρουση, αναδεικνύοντας την ευπάθεια και την εξάρτηση της Ουκρανίας από την υπηρεσία που παρέχει η εταιρεία του κ. Μασκ», ενώ εγείρει «ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του Starlink έναντι ενός τεχνικά εξελιγμένου αντιπάλου».

Όπως δήλωσε στους ΝΥΤ ο αναπληρωτής διοικητής του τάγματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της ουκρανικής 92ης Ταξιαρχίας:

Χάνουμε τη μάχη του ηλεκτρονικού πολέμου. Μια μέρα πριν από τις επιθέσεις, το δίκτυο απλά απενεργοποιήθηκε. Έγινε πολύ, πολύ αργό.

Ένας χειριστής ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιβεβαίωσε τα προβλήματα συνδεσιμότητας.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών η γραμμή του μετώπου ήταν πολύ δυναμική. Ο εχθρός κινούνταν. Και εμείς κινούμασταν επίσης. Έπρεπε να έχουμε ταχεία επικοινωνία.

Ο ίδιος χειριστής παραπονέθηκε ότι η απώλεια της συνδεσιμότητας Starlink «έκανε τα πάντα πιο περίπλοκα» και «χρονοβόρα».

Η Starlink, η οποία λειτουργεί με τη μετάδοση του διαδικτύου σε φορητά τερματικά στη Γη χρησιμοποιώντας τεράστιους αστερισμούς δορυφόρων, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ρωσίας από τους πρώτους μήνες της ουκρανικής κρίσης.

Υπάρχει σχετικό λεπτομερές άρθρο από τον Sputnik, όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες ορισμένων από τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να μπλοκάρει τις λειτουργίες του Starlink στην Ουκρανία χωρίς να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επίγειων ραντάρ για τον εντοπισμό της λειτουργίας και τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των τερματικών σταθμών του Starlink, καθώς και την άμεση παρεμβολή της μετάδοσης του σήματος. Ένα τέτοιο σύστημα είναι το Borschevik.

Ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαήλο Φιοντορόφ δήλωσε στους NYT ότι οι τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας κατά της Starlink φαίνεται να χρησιμοποιούν πιο προηγμένη τεχνολογία, λέγοντας ότι οι Ρώσοι «δοκιμάζουν διαφορετικούς μηχανισμούς για να διαταράξουν την ποιότητα των συνδέσεων Starlink επειδή είναι τόσο σημαντική για εμάς».

Ο Φιοντορόφ δεν διευκρίνισε τη φύση αυτών των «ισχυρών» ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά δήλωσε ότι το Κίεβο διατηρεί συνεχή επικοινωνία με την Starlink για να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα.

Οι εμπειρογνώμονες από τις χώρες του ΝΑΤΟ δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το τι προκαλεί την απώλεια του σήματος – βελτιωμένος και ακριβέστερος ρωσικός εξοπλισμός παρεμβολής ή μια νέα γενιά ειδικών όπλων ηλεκτρονικού πολέμου που τοποθετούνται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να μπερδεύουν τα σήματα GPS. Οι NYT δεν απέκλεισαν επίσης ότι οι «ηλιακές καταιγίδες» μπορεί να ευθύνονται για τις τυχαίες διακοπές.

Η Ρωσία έχει επιδείξει ένα αυξανόμενο τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, ανατινάζοντας μέσα από βαριά οχυρωμένες αμυντικές γραμμές στο Ντονμπάς – τις οποίες ο στρατός της Ουκρανίας είχε ξοδέψει σχεδόν μια δεκαετία για να δημιουργήσει με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, και προχωρώντας γρήγορα στην περιοχή του Χάρκοβο για να δημιουργήσει μια γκρίζα ζώνη μετά από επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής πόλης Μπέλγκοροντ.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος του αμερικανικού στρατού και πρώην διοικητής ειδικών επιχειρήσεων Μάικ Ναγκάτα προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αμερική «υπολείπεται» των αντιπάλων της στον ηλεκτρονικό πόλεμο παρά τις προσπάθειές της.

Όπως δήλωσε σε συνέδριο της Εβδομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων στην Τάμπα της Φλόριντα:

Το χάσμα μεταξύ του πού θα έπρεπε να βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και του πού βρισκόμαστε, κατά την κρίση μου, συνεχίζει να διευρύνεται όχι παντού, αλλά σε πάρα πολλά μέρη.

Η εκτίμηση του πρώην διοικητή επαναλήφθηκε από τον ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Hudson, Ντάνιελ Παττ, σε πρόσφατη κατάθεση στο Κογκρέσο. Ο Παττ προειδοποίησε τον Μάρτιο ότι τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της αποτελεσματικότητας ορισμένων αμερικανικών πυρομαχικών καθοδηγούμενων με GPS που στάλθηκαν στην Ουκρανία από 70 τοις εκατό σε μόλις έξι τοις εκατό.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρωσία έχει τελειοποιήσει τις ικανότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο για να μπλοκάρει τα βλήματα πυροβολικού και τα δορυφορικώς καθοδηγούμενα πυρομαχικά του ΝΑΤΟ, τα βαριά και μακράς εμβέλειας μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης και τους πυραύλους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα παραδοσιακό δυνατό σημείο της Ρωσίας που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή, όταν τα δόγματα έδιναν έμφαση στην «πλήρη ενσωμάτωση των πόρων ηλεκτρονικού πολέμου και φυσικής καταστροφής» στο πεδίο της μάχης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλώς Ήρθε το… Ρούβλι

Επιστήμονες των BRICS μελετούν πόλους και ωκεανούς

Εκλογές στην Αγγλία: Υποψήφιος βουλευτής… τεχνητής νοημοσύνης

Βάλανε τον λύκο (στρατηγό Νακασόνε) να φυλάει τα πρόβατα της OpenAI

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα