ΑΘΗΝΑ
13:42
|
26.06.2024
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. κάλεσε τους μελλοντικούς ηγέτες να κλείσουν το ζήτημα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ζοζέπ Μπορέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Παρασκευή ότι οι μελλοντικοί ηγέτες του μπλοκ θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά με την αίτηση της Τουρκίας να γίνει μέλος, καθώς το σημερινό αδιέξοδο δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στην Φλωρεντία, το οποίο διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

Είπε ότι η Τουρκική Δημοκρατία αισθάνεται ότι το μπλοκ δεν ενδιαφέρεται πλέον να την έχει ως μέλος μετά από χρόνια κατά τα οποία η διαδικασία ένταξης έχει κολλήσει. «Αυτό πιστεύουν και αναζητούν μια απόφαση από την πλευρά μας», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, γιατί όλο και περισσότερο, η Τουρκία παίρνει μια άλλη κατεύθυνση που δεν συγκλίνει με τις αξίες μας».

Ο Μπορέλ ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο με εισαγωγικές παρατηρήσεις σχετικά με τις τρέχουσες προκλήσεις που επηρεάζουν την Ε.Ε., αλλά διακόπηκε σχεδόν αμέσως από τρεις ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης, οι οποίοι διάβασαν μια δήλωση στα αγγλικά, ενώ κρατούσαν μια παλαιστινιακή σημαία και φώναξαν αρκετές φορές «Ντροπή!».

«Σας καταλαβαίνω απόλυτα», είπε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς τους άφησε να μιλήσουν.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, είπε ότι μια τέτοια απόφαση δεν σημαίνει «υποστήριξη της Χαμάς».

«Πρέπει πραγματικά να αμφισβητήσω τις θέσεις που εξέφρασε η ισραηλινή κυβέρνηση», είπε, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση είναι μια χειρονομία υποστήριξης προς την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι προς τη Χαμάς, την οποία η Ε.Ε. θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

Είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά αυτό πρέπει να συμβεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Και αν δεν συμβεί, τι πρέπει να κάνουμε;», είπε. Μέχρι στιγμής, η Ε.Ε. δεν έχει βρει κοινή θέση για το θέμα και ο Μπορέλ δήλωσε ότι ελπίζει ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το μπλοκ θα μπορέσει να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Είπε ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη συμπεριφορά του Ισραήλ κατά την επίθεση στη Γάζα αποτελούν παράδειγμα της δυσκολίας της Ε.Ε. να βρει κοινή θέση σε διάφορα θέματα.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουμε μια κοινή στρατηγική κουλτούρα, μια κοινή αντίληψη του κόσμου», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Συγκέντρωση σωματείων για τη Fieratex στη Θεσσαλονίκη: Μιλάμε για την επιβίωσή μας

Και επίσημα ο Μαρκ Ρούτε νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα