ΑΘΗΝΑ
02:43
|
17.06.2024
Οι Ινδοί συμμετέχουν στην προτελευταία φάση της ψηφοφορίας εν μέσω καύσωνα.
Μια γυναίκα σημειώνει το δάχτυλό της με μελάνι προτού ψηφίσει μέσα σε ένα εκλογικό τμήμα κατά τη διάρκεια της έκτης φάσης των γενικών εκλογών της Ινδίας, στο Bhubaneswar, Ινδία, 25 Μαΐου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μεγαλύτερες εκλογές στον κόσμο μπορεί να γίνουν οι πιο θερμές το Σάββατο, καθώς οι Ινδοί συμμετέχουν στην προτελευταία φάση της ψηφοφορίας με τις θερμοκρασίες που προβλέπονται να ανέλθουν στους 47 βαθμούς Κελσίου στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, αναφέρει το Reuters.

Περισσότεροι από 111 εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 εκλογικές περιφέρειες σε οκτώ πολιτείες και ομοσπονδιακές περιοχές έχουν δικαίωμα ψήφου στην έκτη φάση των γενικών εκλογών, η οποία κατέγραψε συμμετοχή 10,82% τις πρώτες δύο ώρες της 11ωρης δημοσκόπησης.

Η συνολική συμμετοχή στην ίδια φάση των τελευταίων εκλογών του 2019 ήταν περίπου 63%.

«Υπάρχει ανησυχία, αλλά ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα ξεπεράσουν τον φόβο του καύσωνα και θα έρθουν να ψηφίσουν», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των εκλογών του Δελχί Π. Κρισναμούρθι.

Η ψηφοφορία για τις εκλογές ξεκίνησε στις 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου, με την καταμέτρηση να έχει οριστεί για τις 4 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ηγέτης του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος Bharatiya Janata (BJP), ο οποίος ευνοείται να κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη θητεία, ζήτησε επίσης από τον κόσμο να «ψηφίσει σε μεγάλους αριθμούς» σε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το Σάββατο.

Η Εκλογική Επιτροπή έχει αναπτύξει παραϊατρικούς με φάρμακα και άλατα ενυδάτωσης του στόματος σε εκλογικά τμήματα στο Δελχί, τα οποία έχουν επιπλέον εξοπλιστεί με μηχανήματα ομίχλης, σκιασμένες περιοχές αναμονής και διανομείς κρύου νερού για τους ψηφοφόρους.

Σε ορισμένες περιοχές της βόρειας πολιτείας Haryana, άνθρωποι που διέμεναν κοντά στα εκλογικά τμήματα συμμετείχαν επίσης για να βοηθήσουν τους ψηφοφόρους να νικήσουν τη ζέστη, μοιράζοντας δωρεάν κρύα ποτά, ξηρά φρούτα και γάλα.

Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν νωρίς στο Δελχί ήταν ο Ραχούλ Γκάντι, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κογκρέσου και ο κύριος αντίπαλος του Μόντι, η μητέρα του Σόνια Γκάντι και η αδερφή του Πριγιάνκα Βάντρα.

«Κρατάμε όλα τα παράπονά μας στην άκρη και ψηφίζουμε υπέρ του συντάγματος και της δημοκρατίας μας», είπε ο Βάντρα στους δημοσιογράφους.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και επικεφαλής υπουργός του Δελχί, Άρβιντ Κετζριγουάλ, του οποίου η εγγύηση μετά την προφυλάκιση σχεδόν δύο μηνών σε υπόθεση δωροδοκίας έδωσε νέα ώθηση στην εκστρατεία της αντιπολίτευσης, ψήφισε επίσης στην πρωτεύουσα.

Η αύξηση των τιμών και η ανεργία ήταν δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που ανέφεραν οι ψηφοφόροι στο Reuters όταν ρωτήθηκαν για τους παράγοντες που καθόρισαν το ψηφοδέλτιό τους.

«Η κυβέρνηση καυχιέται για γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική», είπε ο ψηφοφόρος του Δελχί, Φαζάλ, 46 ετών, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα και εργάζεται σε μια πολυεθνική εταιρεία, προσθέτοντας ότι ψήφισε επίσης «για να σωθεί η δημοκρατία».

Ο Ασόκ Γκάνα, υδραυλικός στην ανατολική πολιτεία Odisha, ο οποίος είπε ότι ψήφισε υπέρ του BJP, πρόσθεσε ότι «η αύξηση των τιμών και η μη διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας» ήταν τα ζητήματα που εξέτασε.

Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν με βάση την κατάσταση στην περιοχή τους ήταν ο έμπορος ακινήτων Πραβίν Τσαουχάν, 43 ετών, στο Δελχί.

«Τα κύρια ζητήματά μου είναι το καθαρό νερό, ο ηλεκτρισμός, η πρόσβαση σε καλή υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Δελχί υπό την ηγεσία του Κετζριγουάλ «μας το έχει δώσει μέχρι τώρα».

Ενώ ο καύσωνας προκάλεσε ανησυχία στο Δελχί, ένας κυκλώνας που αναμένεται να χτυπήσει αύριο παρακολουθούνταν στενά στην ανατολική Οντίσα και τη Δυτική Βεγγάλη, τμήματα των οποίων ψηφίζουν επίσης το Σάββατο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολύνεκρο τροχαίο στην Ξάνθη – Τέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Δεκατέσσερις Ιορδανοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ στη Σαουδική Αραβία

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη: 1 χρόνος από το κρατικό έγκλημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα