ΑΘΗΝΑ
03:12
|
17.06.2024
Οι αρχές στη Χιλή συνέλαβαν έναν πυροσβέστη και έναν δασικό υπάλληλο ως ύποπτους για την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς του Φεβρουαρίου.
Ένας κάτοικος ξεφεύγει από μια δασική πυρκαγιά στη Βίνα ντελ Μαρ, Χιλή, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στη Χιλή συνέλαβαν έναν πυροσβέστη και έναν δασικό υπάλληλο ως ύποπτους για την έναρξη της πυρκαγιάς που σκότωσε 137 ανθρώπους στο θέρετρο Βίνα ντελ Μαρ τον Φεβρουάριο, αναφέρει το Al Jazeera.

«Σήμερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του ατόμου που άναψε τις πυρκαγιές τον Φεβρουάριο στην περιοχή Βαλπαραΐσο, όπου βρίσκεται η Βίνα ντελ Μαρ», δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας Εντουάρντο Σέρνα σε συνέντευξη Τύπου.

Λίγο αργότερα, η περιφερειακή εισαγγελία του Valparaiso επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός δεύτερου υπόπτου, ενός αξιωματούχου της National Forestry Corporation (Conaf), του φορέα που είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τη διαχείριση των εθνικών πάρκων.

Και οι δύο άνδρες θα προφυλακιστούν το Σάββατο με την κατηγορία του εμπρησμού που οδήγησε σε θάνατο.

Πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν ταυτόχρονα στις 2 Φεβρουαρίου γύρω από την παράκτια πόλη Βίνα ντελ Μαρ, 110 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγο.

Η πύρινη κόλαση, η δεύτερη πιο θανατηφόρα στον κόσμο αυτόν τον αιώνα, τροφοδοτήθηκε από ανέμους και κύμα καύσωνα που είδε θερμοκρασίες περίπου 40 βαθμών Κελσίου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πυροσβέστης είναι ένας 22χρονος που εντάχθηκε στην εθελοντική δύναμη πριν από ενάμιση χρόνο.

«Είμαστε εντελώς συντετριμμένοι από αυτό που συνέβη, είναι ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό… υπηρετούμε τον Βαλπαραΐσο για περισσότερα από 170 χρόνια και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τέτοια πράγματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Βιθέντε Ματζιόλο, διοικητής της 13ης Πυροσβεστικής Εταιρείας της πόλης Βαλπαραΐσο.

«Μια σκόπιμη επίθεση»

Ο Ιβάν Ναβάρο, επικεφαλής της αρχής διερεύνησης του εγκλήματος για το περιβάλλον, είπε ότι οι ερευνητές ανακατασκεύασαν αυτό που έκανε ο συλληφθείς πυροσβέστης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πυρκαγιά.

«Καταφέραμε να προσδιορίσουμε τις ακριβείς τοποθεσίες όπου ξέσπασαν οι πυρκαγιές και να βρούμε τη συσκευή που τις ξεκίνησε», είπε. «Μπορέσαμε επίσης να προσδιορίσουμε την εμπλοκή ενός δεύτερου ατόμου, που κατηγορείται ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τον εμπρησμό.

«Του παρείχε τη γνώση για να κατασκευάσει αυτές τις συσκευές και του είπε επίσης τις ακριβείς ώρες που χρειαζόταν να λειτουργήσει ώστε η φωτιά να κάνει μεγαλύτερη ζημιά», είπε ο Ναβάρο.

Οι ερευνητές του Δημόσιου Υπουργείου διαπίστωσαν ότι η κόλαση ξεκίνησε με μικρές ταυτόχρονες πυρκαγιές κοντά στη λίμνη Penuelas, στο λιμάνι της πόλης Valparaiso δίπλα στη Vina del Mar. Ο ζεστός και θυελλώδης καιρός εξαπλώθηκε γρήγορα στις φλόγες.

«Υπήρξαν περίπου τέσσερα κρούσματα, σε ίση απόσταση μεταξύ τους», είπε ο εισαγγελέας Οσβάλντο Οσαντόν.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την έναρξη της φωτιάς βρέθηκαν στο σπίτι ενός από τους υπόπτους, είπε. Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης πιθανές συνδέσεις με άλλα περιστατικά εμπρησμών.

Δεν ήταν σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του εμπρησμού.

«Όλοι μας… γνωρίζαμε ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη επίθεση», είπε η δήμαρχος της Βίνα ντελ Μαρ, Μακαρένα Ριπαμόντι. «Σήμερα μπορούμε να έχουμε αυτόν τον βαθμό βεβαιότητας».

Οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να φτάσουν στη φωτιά λόγω έλλειψης δρόμων ή είχαν κολλήσει σε στενούς δρόμους της πόλης γεμάτοι με απανθρακωμένα αυτοκίνητα.

«Αυτή είναι, πρώτα και κύρια, μια πράξη δικαιοσύνης και αποζημίωσης σε όσους έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά, στις οικογένειές τους, σε όσους έχασαν όλη τους την περιουσία, τις πηγές εργασίας και αγώνα τους μέχρι σήμερα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Πολύνεκρο τροχαίο στην Ξάνθη – Τέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Δεκατέσσερις Ιορδανοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ στη Σαουδική Αραβία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα