ΑΘΗΝΑ
15:38
|
17.06.2024
Θα αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, παραμερίζοντας τους επιστήμονες και καταργώντας ακόμα και τα μάλλον δειλά μέτρα που πήρε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν;
Η εχθρότητα του Τραμπ στο περιβάλλον είναι δεδομένη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Είναι τέτοια η αστάθεια και η αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, καθώς μάλιστα μαίνονται δύο σημαντικοί πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ κι άλλες χώρες γνωρίζουν πολεμικές-ανθρωπιστικές καταστροφές, χωρίς καν να τις αναφέρουν καλά-καλά τα διεθνή ΜΜΕ (το Σουδάν αίφνης έχει εξελιχθεί τώρα σε μια δεύτερη Γάζα, μια «Γάζα της Αφρικής») που είναι ασφαλώς πολύ δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά και το τι θα συμβεί μετά από αυτές.

Με τα σημερινά δεδομένα πάντως η πολιτική του Μπάιντεν και οι συμβιβασμοί της αριστερής -όσο και εφόσον είναι- πτέρυγας των Δημοκρατικών οδηγεί πιθανότατα σε ευρεία νίκη του Τραμπ, με αρνητικές έως καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα «μέτωπα», πλην ίσως του ουκρανικού. Αν σημαντικό τμήμα του δυτικού κατεστημένου καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τη Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Τραμπ για να τον επιτύχει, επί του παρόντος όμως είμαστε μακριά από τέτοιο ενδεχόμενο, άλλωστε ήταν επί Τραμπ που η Ουκρανία εξοπλίστηκε σαν αστακός. Τις απόψεις μας για το κατά πόσον συνιστά λύση ο Τραμπ τις εκφράσαμε στο παρελθόν και δεν θα επανέλθουμε εδώ, παρά μόνο για να συζητήσουμε τι θα συμβεί με το κλίμα της Γης με εκλογή Τραμπ.

Ένας τομέας πάντως που αναμένεται με βεβαιότητα να επηρεαστεί πολύ έντονα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στις ΗΠΑ είναι η αμερικανική κλιματική πολιτική και, ως αποτέλεσμα, το ίδιο το κλίμα, η θερμοκρασία στον πλανήτη, λόγω της μεγάλης συμμετοχής της χώρας αυτής στην εκπομπή αερίων θερμοκηπίου.

Με δεδομένη την εχθρότητα του Ντόναλντ Τραμπ σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής (την οποία δεν αναγνωρίζει καν ως κίνδυνο), τυχόν εκλογή του θα καταστήσει απλώς αδύνατη την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας των Παρισίων για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου εν σχέσει με την προβιομηχανική περίοδο. Ο Τραμπ έχει κάνει και έχει πει ήδη κατά την πρώτη προεδρική θητεία του ό,τι ακριβώς θέλουν από αυτόν οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, οι ίδιες που χρηματοδοτούν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο τη διασπορά παραφρόνων, αντιεπιστημονικών θεωριών συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή -και αυτό παρόλο που οι ίδιες ήξεραν πολύ πριν από όλους τους άλλους ότι η κλιματική αλλαγή επέρχεται αναπόφευκτα εξαιτίας της συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Στην προηγούμενη θητεία του ο Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, μια από τις ελάχιστες, αν όχι τη μοναδική που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη του πλανήτη, αναγνωρίζοντας έτσι το πρόβλημα και επιδιώκοντας να το αντιμετωπίσουν (έστω και αν στην πράξη οι προσπάθειές παραμένουν εντελώς ανεπαρκείς). Τα πράγματα μπορεί όμως να είναι πολύ χειρότερα σε μια επόμενη θητεία Τραμπ, αν αληθεύει το τρομακτικό ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian μεταξύ των συμβούλων του υποψήφιου Προέδρου για τα σχέδια του Τραμπ να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων, παραμερίζοντας τους επιστήμονες, ανατρέποντας κάθε κανόνα και καταργώντας ακόμα και τα μάλλον δειλά και εντελώς ανεπαρκή μέτρα που πήρε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να αντιμετωπίσει τη σημαντικότερη -μαζί με τα πυρηνικά όπλα- απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ίδια την επιβίωση των ανώτερων μορφών ζωής στον πλανήτη.

Ακόμα όμως και αυτά τα εξτρεμιστικά να μη συμβούν και να περιοριστεί ο Τραμπ σε μια πολιτική αντίστοιχη με αυτή της πρώτης θητείας του, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καθόλου αμελητέα. Μια πρόσφατη μελέτη του οργανισμού Carbon Brief  εξετάζει τις συνέπειες για το κλίμα μιας πιθανής εκλογής του Τραμπ και συγκρίνει τα αποτελέσματα μιας προεδρίας Τραμπ με αυτά μιας προεδρίας Μπάιντεν. Σύμφωνα με τη μελέτη μια εκλογή Τραμπ θα οδηγήσει σε πρόσθετες εκπομπές το 2030 κατά 4 δισεκατομμύρια ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, εν σχέσει με τις εκπομπές που θα είχαμε με το σενάριο Μπάιντεν. Μια τέτοια αύξηση των εκπομπών θα προκαλέσει παγκοσμίως οικονομικές ζημιές ύψους 900 δισ. δολαρίων.

Για να πάρουμε μια ιδέα του τι σημαίνει ένα πλεόνασμα εκπομπών τεσσάρων δις ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, η ποσότητα αυτή ισούται προς το άθροισμα των εκπομπών Ε.Ε. και Ιαπωνίας ή το άθροισμα των 140 κρατών που εκπέμπουν λιγότερο. Ή, αν το θέσουμε διαφορετικά, τα έξτρα 4 δισ. ισοδύναμου διοξειδίου λόγω Τραμπ θα εξουδετερώσουν και μάλιστα κατά δύο φορές τα οφέλη της τελευταίας πενταετίας από την εγκατάσταση αιολικής, ηλιακής και άλλων καθαρών τεχνολογιών σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μια δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ θα σημάνει πιθανότατα ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν τον στόχο τους υπό τη Συμφωνία των Παρισίων να πετύχουν μια κατά 50%-52% μείωση των εκπομπών εν σχέσει με το 2005 έως το 2030 και θα περιοριστούν μόνο σε μια μείωση 28%. Η μελέτη του Carbon Brief στηρίζεται σε ένα σύνολο «μοντελοποιήσεων» από διάφορες ερευνητικές ομάδες των ΗΠΑ, τα συμπεράσματά της όμως αν και δείχνουν τη γενική τάση, υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Μπάιντεν τους μήνες που απομένουν έως τις εκλογές, την οικονομική κατάσταση, τις τεχνολογικές εξελίξεις και το τι ακριβώς θα πράξει μια κυβέρνηση Τραμπ.  

Το βέβαιο είναι ότι, παρά αυτές τις αβεβαιότητες, μια επανεκλογή Τραμπ σημαίνει τερματισμό των ελπίδων να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου εν σχέσει με την προβιομηχανική εποχή. Ίσως και πολύ πιο καταστροφικές εξελίξεις, γιατί κάποια στιγμή, με τα μυαλά που δεν έχουν οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως (ίσως με εξαίρεση τις ηγεσίες ορισμένων κρατών της Λατινικής Αμερικής) η κλιματική αλλαγή θα περάσει σε μη γραμμική και μη αναστρέψιμη φάση και θα μπούμε σε μια εποχή μνημειωδών καταστροφών, που όμως τότε δεν θα μπορέσει η ανθρωπότητα να αντιστρέψει ότι κι αν κάνει.

Να σημειώσουμε τέλος ότι και ο τρίτος, «εναλλακτικός υποψήφιος» Ρόμπερτ Κένεντι έχει βρεθεί στο στόχαστρο των οικολόγων για τις θέσεις του για το περιβάλλον. Δώδεκα οικολογικές οργανώσεις με ανοιχτή επιστολή τους τον χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο θεωρητικό συνωμοσιών» και «αρνητή της επιστήμης» και υπογραμμίζουν ότι η ατζέντα του συνεπάγεται μια καταστροφή για τους Αμερικανούς και για όλο τον πλανήτη.

A protester dressed as Donald Trump demonstrates outside the U.S. Embassy in London.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας

«Δεν αποδεικνύονται» όσα αναφέρει το BBC, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στίβεν Φράι: Η αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σαν να έκλεβαν οι Ναζί την Αψίδα του Θριάμβου

Κουλέμπα: Απαραίτητος ο διάλογος με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα