ΑΘΗΝΑ
14:34
|
17.06.2024
Για πρώτη φορά 30 χρόνια μετά τη λήξη του απαρχάιντ, το ANC εκτιμάται πως δεν θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές της Τετάρτης.
Μεγάλη συγκέντρωση στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές ντυμένοι στα κίτρινα, πράσινα και μαύρα συμμετείχαν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) στο στάδιο FNB του Γιοχάνεσμπουργκ, χθες Σάββατο, καθώς η Νότια Αφρική οδεύει προς εκλογές την εβδομάδα που έρχεται.

Περίπου 28 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την Τετάρτη 29 Μαΐου, με αναλυτές και δημοσκόπους να εκτιμούν πως, για πρώτη φορά 30 χρόνια μετά τη λήξη του απαρχάιντ, το ANC δεν θα καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία στην εθνική συνέλευση.

Εάν οι προβλέψεις είναι ακριβείς, αυτό θα σήμαινε ότι ο νυν πρόεδρος Σιρίλ Ραμαφόσα, θα αναγκαστεί να συνάψει συμφωνία με ένα ή περισσότερα άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και να διατηρήσει την κορυφαία θέση της χώρας.

«Μαζευτήκαμε εδώ κουβαλώντας μαζί μας τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες εκατομμυρίων συνανθρώπων μας… για να δηλώσουμε ότι μαζί, θα κάνουμε περισσότερα και θα τα κάνουμε καλύτερα», είπε ο νυν πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα στους υποστηρικτές του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας.

Τα μεγαλύτερα ζητήματα που διακυβεύονται στην πιο προηγμένη οικονομία της Αφρικής περιλαμβάνουν την εκτόξευση της ανεργίας που έφτασε σε ύψη ρεκόρ 32,1% τον Δεκέμβριο, την εγκληματικότητα, την επιδείνωση των δημόσιων υποδομών και τις έντονες οικονομικές ανισότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουλέμπα: Απαραίτητος ο διάλογος με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Το εκλογικό μήνυμα δεν ελήφθη (να δεις τι σου ‘χουν για μετά)

Νίκος Παππάς: Εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ όπως στη Γαλλία

BBC: «Το ελληνικό Λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα