ΑΘΗΝΑ
07:26
|
02.05.2024
Για πρώτη φορά μετά το τέλος τού απαρτχάιντ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο κινδυνεύει να χάσει την εξουσία στις εκλογές του Μάη.
Σκηνές πανηγυρισμών και ενθουσιασμού που πιθανά δεν θα ζήσει ξανά το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 29 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Νότια Αφρική, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόσα χθες Τρίτη ανοίγοντας την αυλαία της προεκλογικής περιόδου που αναλυτές θεωρούν την πιο κρίσιμη στην πολιτική της ιστορία τα τελευταία 30 χρόνια.

Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά από το 1994 όταν κέρδισε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά την λήξη του απαρτχάιντ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσo (ANC) κινδυνεύει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να οδηγηθεί αναγκαστικά σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) και οι Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας (EFF) είναι τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα ενώ η στήριξη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα στο νεοσύστατο κόμμα uMkhonto we Sizwe (MK) ή Spear of the Nation, εκτιμάται πως θα προσελκύσει αρκετούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ANC, καθώς ο Ζούμα παρά τις δικαστικές υποθέσεις εις βάρος του για διαφθορά διατηρεί ακόμα μεγάλη δημοφιλία.

Η υποχώρηση των ποσοστών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου δεν είναι αναπάντεχη, εκτιμούν αναλυτές, καθώς η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της Αφρικής αντιμετωπίζει όλο και πιο πιεστικά προβλήματα όπως την εκτίναξη της απεργίας σε ύψη ρεκόρ 32,1% τον Δεκέμβριο, ενώ τα πλήγματα που δέχτηκε η χώρα από την ενεργειακή κρίση, που την οδήγησαν σε πολύωρες επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος τον περασμένο Φεβρουάριο επέφεραν σημαντικά προβλήματα στην οικονομία.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ταυτόχρονα, και από την συνεχή ροή καταγγελιών για διαφθορά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα το κόμμα που -με επικεφαλής τον Νέλσον Μαντέλα- κάποτε θαυμαζόταν ευρέως σε όλο τον κόσμο να κινδυνεύει να πέσει  κάτω από το 50% των ψήφων για πρώτη φορά από τότε που κέρδισε τις πρώτες εκλογές στη Νότια Αφρική το 1994, προαναγγέλλοντας μια νέα δημοκρατία μετά το τέλος της κυριαρχίας της λευκής μειονότητας.

Μια πιθανή απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα σημάνει προβλήματα και για τον 71χρονο πρόεδρο Ραμαφόσα καθώς η πρόθεσή του για μια νέα πενταετή θητεία θα τεθεί εν αμφιβόλω, αφού η βουλή είναι αυτή που αποφασίσει για την θέση του προέδρου της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα