ΑΘΗΝΑ
14:51
|
17.06.2024
Η διάσκεψη πρόκειται να διεξαχθεί στη Λουκέρνη, της Ελβετίας από τις 15 έως τις 16 Ιουνίου, με την Ρωσία να μην έχει προσκληθεί.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει την διάσκεψη ως «παράσταση τεράτων»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ να παραστούν αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία που θα διεξαχθεί στην Ελβετία, τον επόμενο μήνα.

Περισσότερες από 80 αντιπροσωπείες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα παρευρεθούν, αλλά ο Ζελένσκι θέλει οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας να υποστηρίξουν τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη με την προσωπική τους παρουσία.

«Κάνω έκκληση στους ηγέτες του κόσμου που εξακολουθούν να είναι εκτός των παγκόσμιων προσπαθειών της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη: στον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, και στον Πρόεδρο Σι, τον ηγέτη της Κίνας», είπε ο Ζελένσκι, σε βίντεο που κοινοποίησε σήμερα Κυριακή.

«Στηρίξτε τη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη με την προσωπική σας ηγεσία και συμμετοχή», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι προσπάθειες της παγκόσμιας πλειοψηφίας είναι η καλύτερη εγγύηση ότι όλες οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν».

Η διάσκεψη πρόκειται να διεξαχθεί σε πολυτελές θέρετρο κοντά στη Λουκέρνη, της Ελβετίας από τις 15 έως τις 16 Ιουνίου.

Η παρουσία του Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ οι διοργανωτές λένε ότι ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετέχουν επριλαμβάνονται μέλη της G7, της G20 και της ομάδας BRICS.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει την διάσκεψη ως «παράσταση τεράτων». «Δεν έχουμε προσκληθεί. Και λένε ότι είμαστε εμείς που το απορρίπτουμε. Πιστεύουν ότι δεν ανήκουμε εκεί. Και την ίδια στιγμή, λένε ότι είναι αδύνατο να επιλυθεί οτιδήποτε χωρίς εμάς. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο λυπηρό» είπε χαρακτηριστικά στα μέσα Απριλίου.

Η Κίνα επανέλαβε τη θέση της αυτή την εβδομάδα, λέγοντας, σε κοινή δήλωση με τη Βραζιλία, ότι υποστηρίζει «μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο χρόνο που θα αναγνωρίζεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με ίση συμμετοχή όλων των μερών καθώς και δίκαιη συζήτηση για όλη την ειρήνη σχέδια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουλέμπα: Απαραίτητος ο διάλογος με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Σύγκρουση φιλιππινέζικου πλοίου και κινεζικού σκάφους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Αυλαία με Διεθνή Διάσκεψη για το Ινστιτούτο Τσίπρα

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα