ΑΘΗΝΑ
16:37
|
17.06.2024
Οι Αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν σήμερα 35.984 νεκρούς. Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει τουλάχιστον 81 θύματα τις τελευταίες 24 ώρες.
200 φορτηγά αναμένεται να περάσουν σήμερα από το Περίπου 200 φορτηγά, εισέρχονται σήμερα -μετά από εβδομάδες διακοπής της ανθρωπιστικής βοήθειας- στη Γάζα μέσω της διέλευσης Καρέμ Αμπού Σαλέμ μετά από εβδομάδες διακοπής της ανθρωπιστικής βοήθειας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 200 φορτηγά, εισέρχονται σήμερα -μετά από εβδομάδες διακοπής της ανθρωπιστικής βοήθειας– στη Γάζα μέσω της διέλευσης Καρέμ Αμπού Σαλέμ στον νότο, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων συνεχίζουν να επιδεινώνονται υπό τη ανελέητη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου Al-Qahera κοινοποίησε βίντεο στο X, που δείχνει φορτηγά βοήθειας να εισέρχονται στη Γάζα μέσω της διάβασης. Αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας είπαν ότι 200 φορτηγά φορτωμένα με βοήθεια πρόκειται να εισέλθουν στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα τέσσερα φορτηγά που εισήλθαν στη Γάζα μετέφεραν καύσιμα για νοσοκομεία και μονάδες αφαλάτωσης, ενώ άλλα τέσσερα φορτηγά αναμένεται να μεταφέρουν μαγειρικό αέριο.

Η βοήθεια θα διανεμηθεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να μεταφερθεί σε αποθήκες στη ζώνη εκκένωσης της πόλης Χαν Γιουνίς και της κεντρικής Γάζας.

Ο όγκος των σημερινών παραδόσεων εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερος από αυτό που λένε τα Ηνωμένα Έθνη ότι απαιτείται, δηλαδή κατ’ ελάχιστο 500 έως 600 φορτηγά καθημερινά προκειμένου να τροφοδοτηθούν εκατομμύρια άνθρωποι –οι περισσότεροι από αυτούς πρόσφυγες– που βρίσκονται στα όρια της πείνας.

Η βοήθεια για τη Γάζα διακόπηκε στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, την κύρια πύλη εισόδου βοήθειας, από τις αρχές Μαΐου, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους επίθεση στην περιοχή όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Οι ανθρωπιστικοί υπάλληλοι του ΟΗΕ, οι ομάδες βοήθειας και το υγειονομικό προσωπικό παρακαλούσαν το Ισραήλ για μέρες, αν όχι εβδομάδες, να επιτρέψει την παράδοση τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε μαζικό λιμό.

Την Παρασκευή, η Αίγυπτος κατέληξε σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτραπεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα μέσω του Καρέμ Αμπού Σαλέμ μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή νομικοί μηχανισμοί για να ανοίξει ξανά το πέρασμα της Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά.

Υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένες προμήθειες τροφίμων με προορισμό τη Γάζα είχαν αρχίσει να σαπίζουν λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση λόγω ισραηλινών αντιρρήσεων.

Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Ακόμη και όταν η βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα μετά από εβδομάδες, παραμένει ασαφές πώς θα παραδοθεί στις περιοχές εν μέσω ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι τουλάχιστον 35.984 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τον Οκτώβριο. Ο απολογισμός των νεκρών περιλαμβάνει τουλάχιστον 81 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ άλλοι 80.643 εκτιμάται πως έχουν τραυματιστεί.

Σήμερα, Κυριακή, ένας αξιωματούχος υγείας στη Γάζα ανέφερε στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλη την επικράτεια τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 10 παιδιών που στεγάζονταν σε ένα σχολείο στην Τζαμπαλία.

Στη Ράφα, το επίκεντρο της τελευταίας στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη νότια Γάζα, τουλάχιστον έξι άτομα, μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση.

Ξεχωριστές ισραηλινές επιθέσεις με στόχο ένα κέντρο γυναικών στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας σκότωσαν επίσης ένα παιδί και έξι ακόμα ανθρώπους.

Στη βόρεια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν προς την Τζαμπαλία, προσπαθώντας να πάρουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου καταυλισμού προσφύγων .

Οι μάχες στον καταυλισμό έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τη Χαμάς το Σάββατο να ισχυρίζεται ότι έχει αιχμαλωτίσει ορισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια των μαχών στην Τζαμπαλία. Ο ισραηλινός στρατός απέρριψε τον ισχυρισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας

Στίβεν Φράι: Η αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σαν να έκλεβαν οι Ναζί την Αψίδα του Θριάμβου

Το εκλογικό μήνυμα δεν ελήφθη (να δεις τι σου ‘χουν για μετά)

Χανιά: Επίθεση με ρόπαλα και όπλο σε μίνι μάρκετ- Συνελήφθησαν οι δράστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα