ΑΘΗΝΑ
14:35
|
17.06.2024
Η ομάδα Χούθι της Υεμένης αποκάλεσε την κίνηση «μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία» για τη χάρη των κρατουμένων και την επιστροφή τους στις οικογένειές τους.
Ένας αποφυλακισμένος γονατίζει για να φιλήσει τα πόδια της μητέρας του, καθώς κρατούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με τους Χούθι είναι μέλη κυβερνητικών δυνάμεων, απελευθερώνονται από τους Χούθι στη Σαναά της Υεμένης, 26 Μαΐου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ομάδα Χούθι της Υεμένης απελευθέρωσε περισσότερους από 100 κρατούμενους στη Σαναά την Κυριακή, αποκαλώντας την κίνηση «μονομερή ανθρωπιστική πρωτοβουλία» για τη χάρη των κρατουμένων και την επιστροφή τους στις οικογένειές τους.

«Οι περισσότερες από αυτές είναι ανθρωπιστικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών, των τραυματιών και των ηλικιωμένων», είπε ο Αμπντούλ Καντέρ Αλ-Μουρτάντα, επικεφαλής της επιτροπής υποθέσεων κρατουμένων που διοικούνται από τους Χούθι, ο οποίος ανακοίνωσε την απελευθέρωση και είπε ότι οι κρατούμενοι ήταν κρατικοί στρατιώτες που συνελήφθησαν στο πεδίο της μάχης.

Ωστόσο, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης είπε ότι οι συλληφθέντες δεν ήταν στρατιώτες, αλλά πολίτες που οι Χούθι είχαν απαγάγει από σπίτια, τζαμιά και χώρους εργασίας.

«Η απελευθέρωση αυτών των θυμάτων με οποιοδήποτε όνομα δεν απαλλάσσει (τους Χούθι) από αυτό το έγκλημα», έγραψε ο Ματζέντ Φαντάιλ, αναπληρωτής υπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) επιβεβαίωσε την Κυριακή τη μονομερή απελευθέρωση 113 κρατουμένων «σχετιζόμενων με συγκρούσεις» και δήλωσε σε δήλωσή της ότι βοήθησε τους κρατούμενους να διασφαλίσουν ότι η απελευθέρωσή τους ήταν ανθρώπινη και αξιοπρεπής.

«Αισθάνομαι εντελώς άνετα, σαν να ξαναγεννήθηκα σήμερα. Επειδή ήμασταν απελπισμένοι και πιστεύαμε ότι δεν θα φύγουμε ποτέ», είπε ο Μουρσέντ Αλ Τζαμαάι, ένας κρατούμενος που αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή.

Η Υεμένη έχει βυθιστεί σε σύγκρουση από τότε που οι Χούθι ανέτρεψαν την κυβέρνηση από την πρωτεύουσα Σαναά στα τέλη του 2014. Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία παρενέβη το 2015, με στόχο να αποκαταστήσει την κυβέρνηση.

Τα περιγράμματα ενός προτεινόμενου οδικού χάρτη της Υεμένης για την ειρήνη συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η πρόοδος προς την ειρήνη καθυστέρησε καθώς οι Χούθι ενίσχυσαν τις επιθέσεις σε πλοία μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι ενεργούν ως αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Η εκστρατεία έχει διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, έχει πυροδοτήσει φόβους για τον πληθωρισμό και έχει εντείνει την ανησυχία ότι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τμήματα της Μέσης Ανατολής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στίβεν Φράι: Η αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι σαν να έκλεβαν οι Ναζί την Αψίδα του Θριάμβου

Κουλέμπα: Απαραίτητος ο διάλογος με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Το εκλογικό μήνυμα δεν ελήφθη (να δεις τι σου ‘χουν για μετά)

Νίκος Παππάς: Εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ όπως στη Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα