Δύο εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου να σχηματίσουν μια ακροδεξιά υπερομάδα που θα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει καλές επιδόσεις στις εκλογές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν στις διασυνοριακές πολιτικές ομάδες, καθώς πολλά από τα κόμματα εμφανίζονται έντονα διχασμένα, ειδικά στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, χθες Κυριακή, η Γαλλίδα επικεφαλής της ακροδεξιάς ήταν σαφής: «Είναι η στιγμή να ενωθούμε. Θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, η οποία δέχεται επίσης το έντονο «φλερτ» της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς.
Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος στην την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), ενώ τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι ανήκει στην ευρωομάδα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» (ECR). Και οι δύο ομάδες μαζί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να φτάσουν τις 139 έδρες.
Η έκκληση της Λεπέν έρχεται λίγες μέρες αφότου η ομάδα ID απέβαλε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την Αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Μελόνι στην ιταλική κυβέρνηση.
Στη συνέντευξη, η Λεπέν αρνήθηκε ότι η διακοπή των σχέσεων με το AfD ήταν μια κυνική κίνηση που αποσκοπεί στη διευκόλυνση νέων συμμαχιών στην Ευρώπη ενώ για την Τζόρτζια Μελόνι ανέφερε: «Πιστεύω ότι συμφωνούμε στα βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης του ελέγχου των χωρών μας».