ΑΘΗΝΑ
21:50
|
17.06.2024
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ, στην Ταϊπέι,
«Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να προμηθεύουν αμυντικά όπλα στην Ταϊβάν»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την οργή του Πεκίνου προκάλεσε η άφιξη, χθες Κυριακή, ομάδας Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ Μακόλ, στην Ταϊπέι για επίσημη επίσκεψη λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου του νησιού Λάι Τσινγκ-τε.

Οι κινεζικές αρχές έχουν κάνει μια σοβαρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την επίσκεψη και τις επίσημες επαφές Αμερικανών νομοθετών με τη διοίκηση του νησιού της Ταϊβάν, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ.

«Η αμερικανική πλευρά αθέτησε τις υποσχέσεις της να μην διατηρήσει επίσημες επαφές με την Ταϊβάν», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον στέλνει ένα «λανθασμένο μήνυμα» στους Ταϊβανέζους αυτονομιστές.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας», πρόσθεσε και ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την Ταϊβάν ως ατού και να απόσχουν από ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της Κίνας και «συναναστροφή με αυτονομιστικές δυνάμεις» στην Ταϊπέι, υπενθυμίζοντας ότι με τέτοιες ενέργειες, οι ΗΠΑ βλάπτουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις και υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν, χθες Κυριακή, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σταματήσουν να προμηθεύουν αμυντικά όπλα στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανένας εξαναγκασμός και εκφοβισμός δεν θα μπορούσε να βάλει τέλος στις επισκέψεις Αμερικανών νομοθετών στο νησί».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ-Κύπρου το φθινόπωρο

Διαδοχικές οι συναντήσεις του Έιμος Χοκστάιν στο Ισραήλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο οδικός χάρτης του Πούτιν για διαπραγματεύσεις

Συνάντηση Κασσελάκη με Παλαιστίνιο πρώην υπουργό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα