ΑΘΗΝΑ
21:09
|
23.06.2024
Η πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στον Νετανιάχου για διάγγελμα στο κογκρέσο θα δημιουργήσει επιπτώσεις και στις δύο χώρες.
Μπάιντεν και Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ (IJC) διέταξαν το Ισραήλ, την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας και να αποσυρθεί από τον θύλακα, μετά από προσφυγή της Νότιας Αφρικής που κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία, επικαλούμενοι «τεράστιο κίνδυνο» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η απόφαση σηματοδότησε την τρίτη φορά φέτος, που το 15μελές δικαστικό σώμα εξέδωσε προκαταρκτικές εντολές σε μία προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών και να μειώσει τον πόνο που προκαλεί η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Παρότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές, δεν έχει τη δυνατότητα για να τις επιβάλει.

Από την άλλη, η πιθανή επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, που οποία ανακοινώθηκε το βράδυ της 24ης Μαΐου από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, προκαλεί πολλές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών αντιπαραθέσεων στις ΗΠΑ,στην εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ και στις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους τους από αραβικές χώρες.

Έτσι, λίγες ώρες αφότου ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε την πρότασή του για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Μπ. Νετανιάχου του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Αμερικανοί βουλευτές έσπευσαν να βρουν τρόπους να επιτεθούν στο Διεθνή Ποινικό Δικαστήριο, όπως και παλαιότερα απέναντι στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ)σε υπόθεση κατά του κατοχικού κράτους.

Ο ίδιος ο Μάικ Τζόνσον, (πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ), ανακοίνωσε την προσπάθειά του να περάσει νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καταθέτοντας σε υποεπιτροπή της Γερουσίας, την περασμένη βδομάδα, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με όλα τα μέλη του Κογκρέσου σε δικομματική βάση για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στοχεύοντας στην απονομιμοποίησή του, καθώς και στην υπονόμευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Οι προσπάθειες αυτές παραβιάζουν ξεκάθαρα και ανήθικα τις αρχές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στο όνομα των οποίων μιλούν οι Αμερικανοί, αφενός, και επιβάλλουν την στερεότυπη κατηγορία του αντισημιτισμού σε αυτούς τους θεσμούς καθώς και σε άλλους.

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ, που έρχεται μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στο Κογκρέσο το 2015 (που πυροδότησε διαμάχη εκείνη την εποχή), θα διαδραματιστεί και σε μια ευαίσθητη συγκυρία κατά την οποία ο ισραηλινός πόλεμος γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης προκαλεί την μεγάλη και επικίνδυνη κλιμάκωση επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού μας , ειδικά με την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, τα στρατόπεδα στη Δυτική Όχθη και τις απειλές των κατοχικών αρχών να υπονομεύσουν κάθε μορφή ζωής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις αυτής της πιθανής επίσκεψης, που ενδέχεται να γίνει σύντομα.

Μολονότι οι λεπτομέρειες και η ημερομηνία της πρόσκλησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται σήμερα για να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα, αναπτύσσοντας την αμερικανική πρόταση με μια «Ομάδα Επαφής» συμμάχων και πρακτόρων της στη Μέση Ανατολή με στόχο να συμφωνήσουν μια ενιαία πολιτική για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας μετά την «επόμενη μέρα», σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή. Αυτό  μπορεί να σημαίνει επανάληψη της τραγωδίας του Ιράκ όπου μετά την εισβολή (των ΗΠΑ το 2003) ήρθε η στρατιωτική κατοχή του με τον διορισμό ενός Αμερικανού κυβερνήτη στη Γάζα, τον «Primer II», ο οποίος συμφωνήθηκε από την Ομάδα Επαφής για το Ιράκ μετά την άσκηση πολύμορφης πολιτικής πίεσης και τη λήψη μέτρων κατά της αντίστασης.

Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να παρακάμψουν την ιστορία, το νόημα και την αντιπροσωπευτική ουσία της PLO, το μονοπάτι της διεθνούς νομιμότητας και τα δικαιώματα του λαού μας, όπως το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και στην εγκαθίδρυση ανεξάρτητης, δημοκρατικής Παλαιστίνης και ενός κυρίαρχου κράτους στη βάση της εδαφικής ενότητας και της ενότητας του λαού μας.

Από την άλλη, όσον αφορά την επίσκεψη, σε εσωτερικό αμερικανικό επίπεδο, αναμένεται ότι η επίσκεψη του Νετανιάχου θα ενισχύσει αυτές τις ήδη υπάρχουσες κομματικές διαιρέσεις.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, που τείνουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ άνευ όρων, θα δουν την επίσκεψη ως επιβεβαίωση των πολιτικών τους και θα τη χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τη θέση τους ενάντια στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει κριτική από το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι εκτεθειμένο σε αντιπαράθεση αναφορικά με τη σχέση που έχουν με το Ισραήλ ανάμεσα στους υποστηρικτές του και την προοδευτική πτέρυγα του κόμματος που καλεί να πάρει θέση.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις και διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ ειδικά από φιλοπαλαιστινιακές ομάδες που βλέπουν την υποστήριξη προς το Ισραήλ ως τέτοια που περιπλέκει τις προσπάθειες που απαιτούνται για να σταματήσει αμέσως η επιθετικότητα του κράτους κατοχής για την επίτευξη ειρήνης μπροστά στις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που γίνονται στους δρόμους πόλεων των ΗΠΑ και των διαμαρτυριών του φοιτητικού κινήματος που ισχυροποιείται σε πανεπιστήμια της χώρας.

Η ομιλία του Νετανιάχου θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις επικείμενες προεκλογικές εκστρατείες των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ, καθώς πολιτικοί και από τα δύο κόμματα ενδέχεται να τη χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τις θέσεις τους μεταξύ των ψηφοφόρων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το γεγονός για να ενισχύσουν την εικόνα τους ως υπερασπιστές ενός στενού στρατηγικού συμμάχου, ενώ οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να τονίσουν την ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη και πιο κριτική αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι του Ισραήλ, επηρεάζοντας θετικά τις πιθανότητες της υποψηφιότητας Μπάιντεν απέναντι στην υποψηφριότητα Τραμπ.

Όσον αφορά την ισραηλινή πολιτική, αυτή η επίσκεψη μπορεί να ενισχύσει την πολιτική θέση του Νετανιάχου, την οποία χρειάζεται τώρα ενόψει της εσωτερικής αντίθεσης εναντίον του και της επιδεινούμενης κομματικής κρίσης. Η επιτυχία στην απόκτηση ισχυρής αμερικανικής υποστήριξης θα χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα τού ως ηγέτη και να ενισχύσει τις ισχυρές σχέσεις που διατηρεί με τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πολιτικών διαιρέσεων εντός του ισραηλινού κράτους κατοχής.

Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να δει αυτή την επίσκεψη ως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από αμφιλεγόμενα εσωτερικά ζητήματα, όπως οι συνεχιζόμενες έρευνες εναντίον του Νετανιάχου, οι προωθούμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, οι υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών και η συνεχής ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η επίσκεψη του Νετανιάχου είναι πιθανό να βαθύνει τις υποψίες και τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Άραβων συμμάχων τους. Ειδικά,  αραβικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει πρόσφατα τις σχέσεις με το ισραηλινό κράτος κατοχής, (όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν) και οι οποίες ενδέχεται να βρεθούν υπό εσωτερική πίεση από ομάδες που αντιτίθενται στην εξομάλυνση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένταση με ορισμένες αραβικές χώρες που αντιτίθενται στην ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα. Αλλά σίγουρα αυτή η επίσκεψη θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση και να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των αραβικών λαών που υποστηρίζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού μας.

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βήμα για την ενίσχυση της αμερικανο-ισραηλινής στρατηγικής συμμαχίας ενάντια σε κοινές απειλές στην περιοχή, πρώτα και κύρια την υπαρξιακή απειλή πέρα από τις ιρανικές απειλές για τις οποίες δεν σταματούν να μιλούν και να ενσωματώνουν την ιδεολογική ευθυγράμμιση γύρω από το σιωνιστικό όραμα και την εφαρμογή του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ». Κάτι που μπορεί να ωθήσει ορισμένες αραβικές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ή να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση τα δικά την ευθυγράμμιση των δικών τους  στρατηγικών συμφερόντων.

Τέλος, πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη στοχεύει να επηρεάσει τις διεθνείς προσπάθειες να λογοδοτήσει το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη γενοκτονία, την πείνα και τον εκτοπισμό στην Παλαιστίνη, οδηγώντας στην ατιμωρησία του.

Η κοινή θέση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην απόρριψη της διεθνούς δικαστικής νομιμότητας, όπως συμβαίνει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Διεθνές Δικαστήριο, μπορεί να ενισχύσει τη δυσκολία επίτευξης διεθνούς λογοδοσίας και να αυξήσει την πολυπλοκότητα της ανθρωπιστικής και πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

Εν ολίγοις, η πιθανή επίσκεψη του Νετανιάχου στο Κογκρέσο αντανακλά τον πολιτικό προσδιορισμό και προσέγγιση της μεγάλης ρατσιστικής αποικιακής σκέψης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Και τα δύο οράματα πηγάζουν ουσιαστικά από τις διασταυρώσεις της πολιτικής σκέψης που βασίστηκε στην εθνοκάθαρση, τον εκτοπισμό και τις ρατσιστικές πρακτικές εγκατάστασης ομάδων στη θέση των λαών. Άλλη μια ομοιότητα Αμερικής και Παλαιστίνης, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η αρχηγός της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας προειδοποιεί την Πολωνία για τα σύνορα

Από την «trash-tv», στην «trash-ζωή»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί το πελατειακό μοντέλο και την κομματοκρατία στην δημόσια διοίκηση»

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαψεύδουν δημοσιεύματα περί συνάντησης συνεργατών Κασσελάκη-Ανδρουλάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα