ΑΘΗΝΑ
12:53
|
22.06.2024
Δεν επιβεβαιώνουν Παρίσι και Κίεβο τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ότι υπεγράφη συμφωνία για αποστολή Γάλλων εκπαιδευτών.
«Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε. Πρέπει να αφήσουμε τον Πούτιν να μαντέψει τις προθέσεις μας»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρα Ράντοσλαβ Σικόρσκι, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι ρόλο θα παίξουν τα πολωνικά στρατεύματα, την ώρα που το Κίεβο αγωνίζεται να αποκρούσει την πρόοδο της Μόσχας στο μέτωπο.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στην πολωνική Gazeta Wyborcza, στην ιταλική La Repubblica και στην ισπανική El Pais, εάν η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Πολωνός ΥΠΕΞ είπε: «Δεν πρέπει να το αποκλείσουμε. Πρέπει να αφήσουμε τον Πούτιν να μαντέψει τις προθέσεις μας».

Όπως και να ‘χει, τον δρόμο για την αποστολή ξένων στρατευμάτων την Ουκρανία έχει ήδη ανοίξει η Γαλλία, προτείνοντας ότι ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα δυτικά στρατεύματα θα ήταν η εκπαίδευση του τοπικού στρατού.

Απαντώντας στις προθέσεις Μακρόν, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Τσεχία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψαν την ιδέα, ενώ η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας και ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων για εκπαιδευτικές αποστολές.

Ήδη πάντως, χθες Δευτέρα, ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε -χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα- ότι υπέγραψε έγγραφα που επιτρέπουν σε Γάλλους εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα τα ουκρανικά κέντρα εκπαίδευσης, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να ανεβάζουν τον αριθμό τους σε έως και 300.

Σχολιάζοντας τις σχετικές αναφορές, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τη Γαλλία και άλλες χώρες για αυτό το θέμα συνεχίζονται, ενώ και το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας ανέφερε ότι η αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κούβα: Απόφαση συμμετοχής στην αγωγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ

ΟΗΕ: Δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη απεσταλμένου στην Κύπρο

Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα

Παραιτήθηκε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για τη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα