ΑΘΗΝΑ
02:43
|
27.07.2024
Ο κυκλώνας Ρεμάλ, σχηματίστηκε εντυπωσιακά γρήγορα και είχε διάρκεια 36 ωρών, λένε οι επιστήμονες, δείχνοντας ως υπεύθυνη την κλιματική αλλαγή.
Οι κυκλώνες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Μπαγκλαντές τις τελευταίες δεκαετίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κυκλώνας Ρεμάλ, ο οποίος έφτασε στο Μπαγκλαντές και τη γειτονική Ινδία το απόγευμα της Κυριακής με σφοδρές θύελλες και κύματα, άφησε πίσω του τουλάχιστον 21 νεκρούς, 15 στο Μπαγκλαντές και 6 στην Ινδία, κατέστρεψε χιλιάδες σπίτια και πλημμύρισε πόλεις στις δύο χώρες.

«Όσον αφορά τη διάρκεια του, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αζιζούρ Ραχμάν, διευθυντής του κρατικού Μετεωρολογικού Τμήματος του Μπαγκλαντές, προσθέτοντας ότι έπληξε τη χώρα για περισσότερες από 36 ώρες. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε ο κυκλώνας Άιλα, ο οποίος έπληξε το Μπαγκλαντές το 2009, με διάρκεια περίπου 34 ώρες.

Οι κυκλώνες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του Μπαγκλαντές τις τελευταίες δεκαετίες και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα, από έναν τον χρόνο σε έως και τρεις, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κρατικού Μετεωρολογικού Τμήματος ο τελευταίος κυκλώνας σχηματίστηκε πιο γρήγορα από όσους έχουν παρακολουθήσει οι επιστήμονες στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες. «Φυσικά, ο γρήγορος σχηματισμός κυκλώνων και η μεγάλη διάρκεια τους οφείλεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

«Χρειάστηκαν τρεις μέρες για να μετατραπεί σε ισχυρό κυκλώνα από χαμηλή πίεση στον Κόλπο της Βεγγάλης… Δεν έχω δει ποτέ κυκλώνα να σχηματίζεται από χαμηλή πίεση σε τόσο γρήγορο χρόνο. Συνήθως, ένας κυκλώνας σχηματίζεται στα νότια και νοτιοδυτικά του κόλπου της Βεγγάλης και στη συνέχεια χρειάζονται επτά έως οκτώ ημέρες για να μετατραπεί σε σοβαρό κυκλώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ενώ οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί περισσότερες καταιγίδες, οι καλύτερες προβλέψεις και ο πιο αποτελεσματικός σχεδιασμός εκκένωσης έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό των νεκρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα