ΑΘΗΝΑ
06:45
|
24.06.2024
Το νομοσχέδιο ήταν μια πρωτοβουλία οικολόγων βουλευτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απαγόρευση των ταυρομαχιών, ψήφισε την Τρίτη η Κολομβία -η οποία κυβερνάται από το 2022 από την αριστερά-, με το νέο νόμο να τίθεται σε ισχύ το 2027.

Η χώρα της Αμερικής με την πιο μακρά παράδοση στις ταυρομαχίες εντάσσεται έτσι στον κατάλογο των νοτιοαμερικανικών χωρών που απαγορεύουν τις ταυρομαχίες, όπως η Βραζιλία, η Χιλή, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Γουατεμάλα, ενώ οι χώρες που συνεχίζουν να επιτρέπονται είναι το Περού, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός και το Μεξικό.

«Τα καταφέραμε. Σήμερα, έπειτα από πάνω από επτά χρόνια μάχης για να απαγορευθούν οι ταυρομαχίες, μπορούμε να ανακοινώσουμε στις χιλιάδες των πολιτών που αγαπούν τη ζωή ότι η Κολομβία απαλλάσσεται απ’ αυτό το μεταμφιεσμένο σε κουλτούρα βασανιστήριο ζώων», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Λοσάντα, βουλευτής που υποστήριξε το σχετικό νομοσχέδιο.

«Είναι ένας ιστορικός σταθμός», δήλωσε ακόμα ο οικολόγος βουλευτής . Η Κολομβία «βγαίνει από το θλιβερό κατάλογο» των χωρών «όπου η ταυριομαχία, το βασανιστήριο των ζώων, θεωρείται στοιχείο πολιτισμού».

Από μεριάς του, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, απηύθυνε «συγχαρητήρια σε αυτούς που κατάφεραν τελικά ο θάνατος να μην είναι ένα θέαμα», μέσω του X.

Στη διάρκεια αυτής της «μεταβατικής» περιόδου, το κράτος θα πρέπει να εγγυηθεί εναλλακτική απασχόληση στα πρόσωπα που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τις ταυρομαχίες και να προσαρμόσει τις αρένες της χώρας για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ θα υπάρξει ακόμη δυνατότητα υιοθεσίας των ταύρων.

Το 2018, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε επιτρέψει τις ταυρομαχίες στις πόλεις και τα χωριά που είχαν αυτή την παράδοση και είχε αφήσει στους δημάρχους τη φροντίδα να επιβάλουν ενδεχόμενους περιορισμούς. Έτσι στην Μπογκοτά και τη Μεντεγίν (βορειοδυτική Κολομβία) οι ταυρομαχίες δεν επιτρέπονται από το 2020.

Αντίθετα στην Κάλι (νοτιοδυτικά), τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στη Μανισάλες (κεντροδυτικά) οι ταυρομαχίες βρίσκονται στο κέντρο των παραδοσιακών γιορτών. Επίσης η εκτροφή βοοειδών κατέχει πολύ σημαντική θέση στην Κολομβία, χώρα με πληθυσμό 52 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση κατά αγνώστων για ακρωτηριασμό γάτου στα τρία του πόδια

Από την «trash-tv», στην «trash-ζωή»

Ρωσία: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε συναγωγή στην πόλη Ντέρμπεντ

Τρεις νεκροί, πάνω από 100 τραυματίες από ουκρανική επίθεση με πυραύλους σε παραλία της Σεβαστούπολης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα