ΑΘΗΝΑ
02:12
|
27.07.2024
Για σχεδόν 50 χρόνια, η Samsung Electronics απέφευγε τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων της, μερικές φορές υιοθετώντας άγριες τακτικές.
Θα χρησιμοποιήσουν την ετήσια άδειά τους για να απεργήσουν στις 7 Ιουνίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή γενική απεργία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τεχνολογικό κολοσσό της Νότιας Κορέας Samsung Electronics, ετοιμάζονται να απεργήσουν για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία, πριν από πεντέμισι δεκαετίες, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο βασικές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών.

Τα μέλη του σωματείου, περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, θα χρησιμοποιήσουν την ετήσια άδειά τους για να απεργήσουν για μία ημέρα, στις 7 Ιουνίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια πιθανή γενική απεργία στη συνέχεια.

Η διοίκηση της εταιρείας, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο και επίσης μία από τις μοναδικές παγκοσμίως που παράγει τσιπ μνήμης υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, έχει εγκλωβιστεί σε διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο από τον Ιανουάριο για μισθολογικά θέματα, αλλά οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους.

«Κηρύσσουμε απεργία λόγω της παραμέλησης των εργαζομένων από την εταιρεία», δήλωσε το National Samsung Electronics Union σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά. «Προσπαθήσαμε να λύσουμε το ζήτημα μέσω διαλόγου», δήλωσε η Ένωση, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 28.000 εργαζόμενους. «Η ευθύνη για κάθε συλλογική δράση από τώρα βαρύνει την εταιρεία. Δηλώνουμε τη στάση μας απέναντι στην παραμέληση και την παρέμβαση της εταιρείας στον ειρηνικό μας αγώνα μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Για σχεδόν 50 χρόνια, η Samsung Electronics απέφευγε τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων της -μερικές φορές υιοθετώντας άγριες τακτικές, σύμφωνα με τους επικριτές της- με τον ιδρυτή της, ο οποίος πέθανε το 1987, να δηλώνει ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ όσο ζούσε να δημιουργηθεί σωματείο.

Το 2012 είχαν έρθει στο φως εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που ζητούσαν από τους διευθυντές να ελέγχουν το «προβληματικό προσωπικό» που επιδιώκει να ιδρύσει συνδικάτα. «Για να αποφύγετε ισχυρισμούς για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, απολύστε τους βασικούς διοργανωτές πριν από την έναρξη ενός συνδικάτου», ανέφεραν μεταξύ άλλων συστάσεων.

Αλλά το 2019, οι εργαζόμενοι άδραξαν την ευκαιρία που δόθηκε από την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν -πρώην δικηγόρου για τα δικαιώματα που εκπροσωπούσε συνδικάτα-  και τη διαμάχη γύρω από τη δίκη δωροδοκίας του αντιπροέδρου της εταιρείας Λι Τζε Γιονγκ και ίδρυσαν το σωματείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Γιάννης Αγγελάκας: Ακυρώνει τις καλοκαιρινές συναυλίες για λόγους υγείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα