ΑΘΗΝΑ
02:44
|
27.07.2024
Η Σουηδία έχει στείλει οπλισμό 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιεί τα όπλα σε ρωσικό έδαφος.
Το πακέτο περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα 29/5 το 16ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αεροσκάφη ανίχνευσης, πυραύλους και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Η Σουηδία θα δωρίσει μια νέα στρατιωτική δυνατότητα για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Το Πακέτο 16 θα είναι το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας μέχρι τώρα, ύψους 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Σουηδία θα δωρίσει αεροσκάφη Εναέριας Επιτήρησης και Ελέγχου (ASC 890) στην Ουκρανία», έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο Σουηδός υπουργός Άμυνας, Παλ Γιόνσον.

Η Σουηδία θα δωρίσει επίσης άγνωστο αριθμό προηγμένων πυραύλων μέσου βεληνεκούς (AMRAAM) που χρησιμοποιούνται σε επίγεια και αντιαεροπορικά συστήματα, πυρομαχικά πυροβολικού 155mm και πόρους για τη συντήρηση του ήδη δωρισμένου εξοπλισμού, καθώς και το σύνολο του αποθέματός της των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού PBV 302, για να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων ουκρανικών μονάδων.

Τέλος, ο Σουηδικός Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει την Ουκρανία να ιδρύσει το δικό της Ινστιτούτο Αμυντικής Έρευνας. Η Σουηδία σκοπεύει να ενισχύσει, επίσης, την ικανότητα διοίκησης και ελέγχου της Ουκρανίας, δωρίζοντας τερματικά με συνδρομές δορυφορικών επικοινωνιών.

«Η δωρεά θα επιφέρει προσωρινή μείωση της αμυντικής ικανότητας της Σουηδίας, η οποία θα αντιμετωπιστεί με την προμήθεια πρόσθετων αεροσκαφών S 106 GlobalEye και την επίσπευση προηγούμενων παραγγελιών για δύο νέα αεροσκάφη GlobalEye. Η Σουηδία θα αγοράσει νέα τεθωρακισμένα οχήματα και πυραύλους για να αντικαταστήσει αυτά που δωρίστηκαν», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, η Σουηδία έχει παράσχει 43,5 δισεκατομμύρια κορώνες (3,8 δισεκατομμύρια ευρώ) στο Κίεβο, επιτρέποντάς του, μάλιστα, να χρησιμοποιεί τα όπλα αυτά σε ρωσικό έδαφος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Ζυμώσεις για μία νέα συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. βλέπει το Politico

Δίκη Μάτι: Μάρτυρες ρίχνουν ευθύνες σε Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Πολωνία: Ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στη συνοριοφυλακή να πυροβολεί μετανάστες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα