ΑΘΗΝΑ
12:29
|
22.11.2024
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να θέσουν περιορισμούς στο Διαδίκτυο, το οποίο λογοκρίνεται έντονα στην Κίνα.
TikTok στην Κίνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τι συμβαίνει στην Κίνα και θέλει να εξαφανίσει όσους influencers του διαδικτύου είναι πλούσιοι και κάνουν επίδειξη πλούτου στα social media;

Ένας από αυτούς, ο Wang Hongquan, είχε ισχυριστεί ότι είχε 7 ακίνητα στο Πεκίνο και ότι δεν έβγαινε ποτέ από το σπίτι με ρούχα αξίας λιγότερο από 10 εκατομμύρια γιουάν (1,38 εκατομμύρια δολάρια). Τα βίντεο που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο, η ακρίβεια των οποίων δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί, φάνηκαν να δείχνουν τις οικιακές βοηθούς του, πολλές τσάντες Hermès και ακριβά σπορ αυτοκίνητα που είχε αγοράσει.

Την Τρίτη, ο λογαριασμός του στο Douyin, την κινεζική έκδοση του TikTok, ήταν απρόσιτος στους 4,3 εκατομμύρια ακόλουθούς του. Οι αναζητήσεις επέστρεφαν ένα μήνυμα σφάλματος που έλεγε ότι είχε αποκλειστεί «λόγω παραβιάσεων των κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας του Douyin».

Αποκλείστηκαν επίσης οι λογαριασμοί στο Douyin και άλλων διαδικτυακών influencers που δημοσίευσαν παρόμοιο περιεχόμενο, όπως ο Bo Gongzi (Young Wealthy Lord Bai), με 2,9 εκατομμύρια ακόλουθους και ο Baoyu Jiajie (Abalone Sister), με 2,3 εκατομμύρια ακόλουθους.

Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας, η εθνική ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου, ανακοίνωσε μια εκστρατεία τον περασμένο μήνα κατά των influencers που «δημιουργούν μια περσόνα για να επιδεικνύουν τον πλούτο τους, δημοσιοποιώντας σκόπιμα μια πολυτελή ζωή βασισμένη στα χρήματα, προκειμένου να προσελκύσουν οπαδούς και επισκεψιμότητα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να θέσουν περιορισμούς στο Διαδίκτυο, το οποίο λογοκρίνεται έντονα στην Κίνα, για να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές τάσεις που θεωρούνται ανεπιθύμητες. Το 2022, οι αξιωματούχοι εξέδωσαν έναν «κώδικα συμπεριφοράς» που απαγόρευε στους παρουσιαστές ζωντανών εκπομπών να «εμφανίζουν ή να διαφημίζουν μεγάλο αριθμό πολυτελών ειδών, κοσμημάτων, μετρητών και άλλων περιουσιακών στοιχείων».

Η Κίνα βιώνει μια οικονομική επιβράδυνση που έχει πλήξει ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Οι νέοι στην Κίνα αγωνίζονται επίσης σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά εργασίας, με μερικούς από αυτούς να επιλέγουν να αποσυρθούν από την κοινωνία ή να βλέπουν τη δημιουργία περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τη μόνη βιώσιμη καριέρα.

«Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους, βλέπουν όλο αυτό το διαδικτυακό περιεχόμενο που είναι τόσο αποκομμένο από την πραγματικότητα-βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους που φαίνονται τόσο ευτυχισμένοι και πλούσιοι, δημιουργείται μια αρκετά στρεβλή ψυχολογία», δήλωσε η Lyla Lai, πρώην beauty influencer που είχε πάνω από ένα εκατομμύριο ακόλουθους στο Douyin.

Η Lai, η οποία έφυγε από την Douyin εν μέσω κριτικής από άλλους χρήστες για τις τακτικές πωλήσεων και τον τρόπο ζωής της, είπε ότι υπήρχαν «ανησυχίες για τους νέους που βλέπουν πάρα πολλά από αυτά τα πράγματα και δεν επικεντρώνονται πλέον στις σπουδές τους, παγιδεύονται σε αυτόν τον υπερβολικό, άπληστο υλισμό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα