ΑΘΗΝΑ
02:07
|
26.06.2024
Μετά τη σιωπηρή χαλάρωση στην απαγόρευση των ΗΠΑ για τη χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος, σειρά πήρε και το Βερολίνο.
Διήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πράγα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τη σιωπηρή χαλάρωση στην απαγόρευση των ΗΠΑ για τη χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος, σειρά πήρε και η Γερμανία δίνοντας άδεια στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν όπλα που έχει προμηθεύσει το Βερολίνο στο Κίεβο για τον ίδιο σκοπό.

Σε μια προσπάθεια να συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις στην απόκρουση των ρωσικών στρατευμάτων που προελαύνουν στην περιοχή του Χάρκοβο, περίπου 30χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία, η Δύση κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Ρωσία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τραγικότερες εξελίξεις.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόσφατα ζήτησε από την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για στην περιοχή του Χάρκοβο, ώστε να αντεπιτεθεί εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που τους επιτίθενται ή προετοιμάζονται να τους επιτεθούν», ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters, AFP και Associated Press.

Πίσω από τον δρόμο που άνοιξαν οι ΗΠΑ, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ανακοίνωσε σήμερα ότι και το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων. Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε.

«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται για το σκοπό αυτό σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται από εμάς», κατέληξε.

Εντωμεταξύ, η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, όπως και η αποστολή στρατού από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σε πρώτη φάση για την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού, τίθεται επί τάπητος στην διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που συνεχίζεται σήμερα στην Πράγα.

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Υπογράμμισε, δε, ότι ήδη δυτικά όπλα έχουν παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους, φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που όπως ανέφερε έχει δώσει στην Ουκρανία πυραύλους Storm Shadow, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε, την Τρίτη, για «σοβαρές συνέπειες», τονίζοντας την πυρηνική ισχύ της χώρας του, εάν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χαλαρώσουν την πολιτική απαγόρευσης χρήσης δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο «Telegram», ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν αποτροπή πολέμου στον Λίβανο λέει ο Λόιντ Όστιν

Το (μάλλον) αίσιο τέλος της ιστορίας του Ασάνζ

Η σημασία της απελευθέρωσης του Ασάνζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα