ΑΘΗΝΑ
13:01
|
02.07.2024
Τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης κάνουν λόγο για πλήγματα κατά υποδομών, όπως εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών.
Βομβαρδισμός Αμερικάνων και Βρετανών στην Υεμένη, 18 Ιανουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολονύκτιες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά στόχων στο έδαφος της Υεμένης, στο πλαίσιο της «κοινής επιχείρησης» των δύο χωρών, κατά των ανταρτών Χούθι, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη κατά 13 στόχων, ως μέρος μιας απάντησης στις επιθέσεις των ανταρτών κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, διευκρινίζοντας ότι αεροσκάφη τύπου Typhoon της RAF χρησιμοποίησαν ιδίως «κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV», που γενικά φέρουν εκρηκτική γόμωση 500 λιβρών.

Οι Χούθι θα συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και θα κλιμακωθούν «ποιοτικά και ποσοτικά» για να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, δήλωσε ο ηγέτης της οργάνωσης, Αμπντουλμαλίκ αλ Χούθι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Όπως πάντα, δόθηκε η μέγιστη προσοχή στον σχεδιασμό των επιδρομών για να ελαχιστοποιηθεί κάθε κίνδυνος για τους αμάχους ή τις μη στρατιωτικές υποδομές», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Την επιχείρηση επιβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), διευκρινίζοντας πως αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας έπληξαν «13 στόχους», σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι, προσθέτοντας επίσης πως νωρίτερα χθες καταστράφηκαν οκτώ τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των ανταρτών.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Υεμένης, οι βομβαρδισμοί τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή έγιναν σε διάφορους τομείς της χώρας, ιδίως στη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, σε ένα δεύτερο λιμάνι νοτιότερα, καθώς και στην πρωτεύουσα Σανάα, με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου να αναφέρουν πως ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές αυτές.

Οι Χούθι δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 35.  Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah ανέφερε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο εγκαταστάσεις στην περιοχή Αλ-Χοκ της Χοντέιντα και στο λιμάνι Σαλίφ. Επίσης, βομβαρδισμοί είχαν στόχο τηλεπικοινωνιακές υποδομές στην πόλη Τάιζ.

Οι αντάρτες επιτίθενται σε πλοία που συνεργάζονται με το Ισραήλ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από τον Νοέμβριο, ως αντίδραση στον αιματηρό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα: Βήματα προς έναν ενιαίο Ευρωστρατό

Barclays: Ακτιβιστές καταγγέλλουν τον χορηγό του Γουίμπλεντον για υποστήριξη του Ισραήλ

Εκτέλεση εν ψυχρώ στο Ψυχικό (upd)

Καμπανάκι για το δημογραφικό: Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ θανάτων-γεννήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα