ΑΘΗΝΑ
18:13
|
02.07.2024
Οι υποψήφιοι του κυβερνητικού κόμματος κέρδισαν το Βελιγράδι και τους περισσότερους δήμους.
Επιβλητική νίκη στην πρωτεύουσα με 62 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών κόμμα της Σερβίας επικράτησε, χθες Κυριακή 2/6, στο Βελιγράδι σε μια επανάληψη των τοπικών εκλογών, σχεδόν έξι μήνες μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις προηγούμενες εκλογές που προκάλεσαν εβδομάδες διαμαρτυριών.

Με τα επίσημα αποτελέσματα να μην έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ο πρόεδρος της Σερβίας και το κόμμα του SNS (Srpska Napredna Stranka) Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτιμάται πως έχουν κερδίσει μια εμφατική νίκη στην πρωτεύουσα και σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας όπου διεξήχθησαν οι επαναληπτικές εκλογές.

Στο Βελιγράδι το SNS είχε κερδίσει οριακά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου με 49 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει δημοτική κυβέρνηση, και οδηγήθηκε σε νέες εκλογές.

«Είχαμε πλειοψηφία ακόμη και μετά τις 17 Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι. Αλλά θεωρήσαμε ότι δεν ήταν αρκετό, καθώς κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν να σχηματίσουν συνασπισμό μαζί μας. Τώρα, θα έχουμε 62 ή 63 έδρες από τις 110 στο δημοτικό συμβούλιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των exit polls που δημοσιεύθηκαν από το Κέντρο Ελεύθερων Εκλογών και Δημοκρατίας (CeSID) και το Ipsos, το SNS βρέθηκε στην κορυφή με 53% των ψήφων στο Βελιγράδι, ακολουθούμενο από τον συνδυασμό Kreni Promeni (Εμπρός για την Αλλαγή) με 17%.

Η προσέλευση, εν τω μεταξύ, ήταν χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο. Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα μόνο το 37% των ψηφοφόρων στην πρωτεύουσα είχε ψηφίσει, σε σύγκριση με πάνω από 45% τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς τόνισε επίσης πως το κόμμα του απέσπασε μια άνετη νίκη και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, το Νόβι Σαντ, λαμβάνοντας 53% των ψήφων. Η μόνη πόλη όπου δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία ο συνδυασμός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος είναι η Νις, όπου ρυθμιστικός παράγοντας για την εκλογή Δημάρχου αναδεικνύεται ένας ανεξάρτητος συνδυασμός του οποίου ηγείται ο γιατρός Ντράγκαν Μίλιτς.

Σε αντίθεση με τις περσινές εκλογές, το SNS αντιμετώπισε μια διχασμένη αντιπολίτευση, με κάποιους να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία. Ο Σάβο Μανοΐλοβιτς, επικεφαλής του Kreni Promeni και υποψήφιος δήμαρχος του Βελιγραδίου, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα, αλλά πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τίποτα να γιορτάσουμε σε μια χώρα με τέτοιες εκλογικές συνθήκες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίστηκαν δύο μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία από την Ελβετία

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουτουζής

Ινδία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε θρησκευτική τελετή- Ποδοπατήθηκαν από το πλήθος

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ της Φωτίου και της Κεφαλογιάννη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα