ΑΘΗΝΑ
04:08
|
03.07.2024
Η Χιλή έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης από το 2011. Ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι «απαράδεκτος».
Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα συμμετάσχει στην αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας ενώπιον του Εθνικού Κογκρέσου στο Βαλπαραΐσο, ο Μπόριτς καταδίκασε την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα και ζήτησε μια σταθερή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

«Η Χιλή θα λάβει μέρος και θα υποστηρίξει την υπόθεση που υπέβαλε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπόριτς, τονίζοντας πως ήδη έδωσε εντολή στα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών, να ετοιμάσουν ένα υπόμνημα με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αναφορικά με το ζήτημα.

Καθώς το ICJ (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) εξετάζει την υπόθεση της Νότιας Αφρικής για την παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία από μεριάς του Ισραήλ, στο μεσοδιάστημα έχει λάβει «προκαταρκτικά μέτρα», διατάσσοντας το Ισραήλ να κάνει ότι μπορεί για «να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας», κατά τη διάρκεια του πολέμου που έχει εξαπολύσει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Σαντιάγο ήδη καταδίκασε έντονα τον πρόσφατο βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, που προκάλεσε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.

Υπενθυμίζεται πως η Χιλή έχει αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, από το 2011 και ο Μπόριτς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι «απαράδεκτος» και πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τις πράξεις του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος μεταρρυθμιστής

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για την επερχόμενη κακοκαιρία

Ανδρουλάκης: Με εμένα το ΠΑΣΟΚ πήγε σε άλλη πίστα

Η Μελόνι χτίζει τη μονοκρατορία της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα