ΑΘΗΝΑ
07:34
|
28.06.2024
Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας, η έκθεση στον λευκό φώσφορο έχει τραυματίσει τουλάχιστον 173 ανθρώπους από τον Οκτώβριο.
Βλήματα λευκού φωσφόρου πάνω από λιβανέζικο χωριό στα σύνορα με το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) χρησιμοποίησαν πυρομαχικά που περιείχαν λευκό φώσφορο, τα οποία απαγορεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις, σε χτυπήματα εναντίον τουλάχιστον 17 περιοχών στον νότιο Λίβανο, αναφέρει σε έκθεσή της η Human Rights Watch (HRW).

«Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντόπισε τη χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου σε 17 δήμους σε όλο τον νότιο Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό περιλαμβάνει πέντε δήμους στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά εκτόξευσης σε κατοικημένες περιοχές», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη σε δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε, σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου, μέχρι τα τέλη Μαΐου, η έκθεση στον λευκό φώσφορο έχει τραυματίσει τουλάχιστον 173 ανθρώπους από τον Οκτώβριο.

«Η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές βλάπτει αδιακρίτως τους αμάχους και έχει οδηγήσει πολλούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο Ράμζι Καΐς, Λιβανέζος ερευνητής του HRW και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη χρήση πυρομαχικών με λευκό φώσφορο σε κατοικημένες περιοχές, «ειδικά όταν είναι άμεσα διαθέσιμες λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις».

Η ευρεία χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερο διεθνές δίκαιο για τα εμπρηστικά όπλα, τονίζει η Human Rights Watch.  Το Πρωτόκολλο III  της Σύμβασης για τα Συμβατικά Όπλα είναι το μόνο νομικά δεσμευτικό μέσο αφιερωμένο ειδικά στα εμπρηστικά όπλα. Ο Λίβανος είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Πρωτόκολλο ΙΙΙ, ενώ το Ισραήλ όχι.

Στις 2 Μαΐου, ο υπουργός Γεωργίας του Λιβάνου Αμπάς Αλ Χατζ Χασάν, ανέφερε ότι η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στις επιθέσεις του στο λιβανικό έδαφος πέραν των άλλων έχει προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική ζημιά, αλλά και οικονομικό κόστος περί των 3 δισ. δολαρίων στην αγροτική παραγωγή.

Νωρίτερα, στις αρχές Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κήρυξε τον νότιο Λίβανο «ζώνη αγροτικής καταστροφής» εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων, τονίζοντας πως το 75% των αγροτών στο νότο έχουν χάσει την πηγή εισοδήματός τους, ενώ 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους δύο συλληφθέντες των Προσφυγικών

Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες μετά τις 13:00

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα Παρασκευή 28 Ιουνίου

Είναι το ΝΑΤΟ έτοιμο για πόλεμο;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα