ΑΘΗΝΑ
15:22
|
07.07.2024
Επτά έδρες δίνουν τα exit poll στον Γκέερτ Βίλντερς, έναντι οκτώ του συνασπισμού Αριστεράς-Πρασίνων.
«Μμήνυμα στις ελίτ στις Βρυξέλλες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», έστειλε ο Γκέερτ Βίλντερς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο συνασπισμός Αριστεράς και Πρασίνων εκτιμάται ότι κέρδισε οριακά τις περισσότερες έδρες στις Ευρωεκλογές της Ολλανδίας, που πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη (6/6), παρότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα του λαϊκιστή ακροδεξιού εθνικιστή Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να σημείωσε μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με τα eixt poll -τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή 9 Ιουνίου- ο συνδυασμός Εργατικών/Πράσινων προβλέπεται να κερδίσει οκτώ έδρες, ελαφρώς μπροστά από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Βίλντερς με επτά έδρες, αλλά οι μετρήσεις εκτιμάται πως έχουν περιθώριο σφάλματος περίπου μία έδρα.

Το αποτέλεσμα υποδηλώνει τεράστια κέρδη για τον ηγέτη της ακροδεξιάς στην Ολλανδία, μετά τη νίκη του στις περσινές εθνικές εκλογές, δεδομένου ότι το κόμμα του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια έδρα στις προηγούμενες Ευρωεκλογές και πήρε μόνο μία μετά από ανασχηματισμό λόγω Brexit.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημάδι και επίσης ένα μήνυμα για τις ελίτ στις Βρυξέλλες ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», δήλωσε ο Βίλντερς από τη Χάγη. «Ένα μήνυμα που τουλάχιστον πολλοί από τους Ολλανδούς ψηφοφόρους έδωσαν σήμερα ότι θέλουν μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα ισχυρότερο εθνικό κράτος. Όχι άλλη μεταφορά εξουσιών στην Ευρώπη, αλλά ακριβώς το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ο Βίλντερς, γνωστός για τις απόψεις του για τη μετανάστευση και το Ισλάμ, είπε την περασμένη Πέμπτη ότι ένα καλό αποτέλεσμα για τα εθνικιστικά κόμματα θα πρέπει να τα ενθαρρύνει να ενωθούν στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τους κανονισμούς της Ε.Ε. και να επιστρέψουν περισσότερες εξουσίες στα εθνικά νομοθετικά σώματα.

«Ως φιλοευρωπαϊκά κόμματα, δείξαμε στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είναι τελειωμένη υπόθεση ότι η ριζοσπαστική δεξιά κερδίζει αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο  ηγέτης των Εργατικών Φρανς Τίμερμαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανοίγει η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Δυτικής Αφρικής

Κουτσούμπας: Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι παντοδύναμοι

Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος είναι μια κλειστή ομάδα εξουσίας

Η Πολωνία υποχρέωσε τη Γερμανία ν’ αναγνωρίσει το «ναζιστικό» χρέος της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα