Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα σε ραδιοσταθμό της Αθήνας έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μολονότι αυτή δεν έχει αναλάβει απολύτως καμία διπλωματική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης δύο μεγάλων πολέμων στην ευρύτερη περιοχή (Ουκρανία-Γάζα).
«Η Ελλάδα γεωπολιτικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αιχμή των γεγονότων, έχει ένα μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο, βρίσκεται μεταξύ των τριών ηπείρων, δυστυχώς βρίσκεται και πολύ κοντά στους δύο μεγάλους πολέμους που ταλανίζουν αυτή τη στιγμή την υφήλιο» ανέφερε ο Γεραπετρίτης.
«Εμείς θα πορευτούμε με βάση έναν και μόνο μοχλό και αυτός είναι η πιστή τήρηση, η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ξεχνώντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «κόψει» σχεδόν όλες τις γέφυρες με τη Ρωσία, χώρα μόνιμο μέλος του ΟΗΕ με δυνατότητα άσκησης βέτο, σημαντικό πυρηνικό οπλοστάσιο και ελληνική ομογένεια, ο Γεραπετρίτης επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει κερδίσει τη δυνατότητα να μιλά «με όλα τα μέρη» επειδή τάχα «ήμασταν πάρα πολύ συνεπείς στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής με βάση το διεθνές δίκαιο».
#GreeceUNSC 🇺🇳
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 6, 2024
A proud moment for 🇬🇷!#Greece has been elected to the UN Security Council for the 2025-2026 term with the support of 182 states. pic.twitter.com/RkMF1KMEuE
«Ποτέ δεν θα κάνουμε εμείς συναλλακτική πολιτική, μία ωφελιμιστική πολιτική. Εμείς κάνουμε μία εξωτερική πολιτική αρχών», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «στη βάση, λοιπόν, αυτών των αρχών θα πορευτούμε και τώρα».
Η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δεν παράλειψε να αναφερθεί και στην εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-2026 ως ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη επισημαίνοντας πως η υποψηφιότητα της Ελλάδας κέρδισε την υποστήριξη 182 χωρών.
Όπως εξήγησε, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι στην πραγματικότητα το όργανο, το οποίο παράγει το σύνολο των πολιτικών, δηλαδή είναι εκείνο από το οποίο περνάνε βασικά όλες οι εισηγήσεις και τα ψηφίσματα. Είναι το όργανο εκείνο, στο οποίο υπάρχει το δικαίωμα του βέτο, της αρνησικυρίας, στα μόνιμα μέλη. Είναι εκείνο το οποίο διαβουλεύεται σε σχέση με όλες τις μείζονες κρίσεις.
Warmest congratulations to Denmark 🇩🇰 Panama 🇵🇦 Somalia 🇸🇴 Pakistan 🇵🇰 on their election to the #UNSC
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 6, 2024
We look forward to joining our forces & working with all UNSC members to make a better world!@DanishMFA @CancilleriaPma @MOFASomalia @ForeignOfficePk pic.twitter.com/8cx1v3MO7Y
«Άρα, στην πραγματικότητα είναι ο παραγωγός της διεθνούς πολιτικής στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό, λοιπόν, το τραπέζι θα κάθεται και η Ελλάδα για τη διετία 2025-26», είπε, τονίζοντας:
«Στο σύνολο των χωρών που ψήφισαν, οι οποίες ήταν 188, λάβαμε 182 θετικές ψήφους, δηλαδή περίπου το 98% των χωρών που προσήλθαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας».«Αυτό δείχνει και την αποδοχή, την οποία έχει η χώρα μας στο διεθνές στερέωμα. Νομίζω ότι η δική μας φιλοδοξία είναι να αποτελέσουμε μία πραγματική γέφυρα ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτικές και στα διαφορετικά κράτη», ανέφερε.
Βεβαίως, αυτή είναι μία πολύ αισιόδοξη εκτίμηση για τις δυνατότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ευθυγραμμίζεται συνήθως με τις περιφερειακές και διεθνείς προτεραιότητες των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ βάζοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα…
Πόσο μάλλον να γίνει…παραγωγός της διεθνούς πολιτικής στο επίπεδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών!