ΑΘΗΝΑ
02:32
|
28.06.2024
Έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης.
Καλείται να παρουσιαστεί στις φυλακές το αργότερο ως την 1η Ιουλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον δρόμο προς τη φυλακή παίρνει ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, καθώς επικυρώθηκε από Εφετείο, στις αρχές Μαΐου, η ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών που του έχει επιβληθεί.

Το δικαστήριο διέταξε τον 70χρονο, που έχει καταδικαστεί για παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί όταν κλήθηκε να καταθέσει για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, διέταξε, χθες Πέμπτη, την παύση της αναστολής και κάλεσε τον Μπάνον να παρουσιαστεί στις φυλακές το αργότερο ως την 1η Ιουλίου.

«Τίποτα δεν θα με φιμώσει», ήταν η αντίδραση του Στιβ Μπάνον καθώς έβγαινε από το δικαστήριο, ενώ προέβλεψε πως οι Ρεπουμπλικάνοι «θα σαρώσουν» στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του Truth Social, έκανε λόγο για «απόλυτη αμερικανική τραγωδία» και «εργαλειοποίηση» της δικαιοσύνης στην οποία επιδίδεται κατ’ αυτόν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βάζοντας στο στόχαστρο τους αντιπάλους της.

Άλλος πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, που επίσης καταδικάστηκε να εκτίσει τετράμηνη φυλάκιση για τους ίδιους λόγους με τον Μπάνον, άρχισε να εκτίει την ποινή του τον Μάρτιο του 2024.

Την 6η Ιανουαρίου ο Στιβ Μπάνον είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Τραμπ. Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες οπαδοί του ακόμη τότε απερχόμενου προέδρου έκαναν έφοδο κι εισέβαλαν στο Κογκρέσο για να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ουδέποτε ανακρίθηκε από τη δικαιοσύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, παρότι η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 συνέστησε τον Δεκέμβριο του 2022 να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, κυρίως για υποκίνηση εξέγερσης και συνωμοσία εναντίον των αμερικανικών θεσμών.

Πάντως του ασκήθηκε δίωξη τον Αύγουστο του 2023 από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον και κατόπιν από τη δικαιοσύνη στην πολιτεία Τζόρτζια  για τις φερόμενες παράνομες προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Ούτε στη μια, ούτε στην άλλη υπόθεση έχουν οριστεί ακόμη οι ημερομηνίες έναρξης της δίκης του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα