ΑΘΗΝΑ
18:13
|
01.05.2024
Ο πρώην επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης δεν ήταν παρών στην επίθεση, αλλά οι εισαγγελείς είπαν ότι ενήργησε ως οργανωτής της εισβολής.
Ο Ενρίκε Τάριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ενρίκε Τάριο, πρώην επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, καταδικάστηκε σε 22 χρόνια κάθειρξη, χθες Τρίτη, με την κατηγορία της συνωμοσίας, για την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Η ποινή του είναι η μεγαλύτερη που έχει έως τώρα επιβληθεί, για τα γεγονότα του 2021 στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τα 18 χρόνια που επιβλήθηκαν στον ιδρυτή της Oath Keepers, Στιούαρτ Ρόουντς.

Ο Τάριο, για τον οποίον ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή φυλάκισης 33 ετών, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη των Proud Boys  που κρίθηκαν ένοχοι για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Οι υπόλοιποι τρεις καταδικάστηκαν σε ποινές από 10 έως 17 χρόνια.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς περιέγραψαν τον Τάριο ως «χαρισματικό προπαγανδιστή» της ακροδεξιάς οργάνωσης ο οποίος είχε επιρροή σε αμέτρητα υφιστάμενα μέλη της, την οποία χρησιμοποίησε «για να οργανώσει και να εκτελέσει τη συνωμοσία για να σταματήσει βίαια την ειρηνική δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας».

Ο Τάριο δεν ήταν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, καθώς είχε συλληφθεί περίπου 48 ώρες πριν από την επίθεση λόγω των ενεργειών του σε προηγούμενη εκδήλωση υπέρ του Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Βρίσκονταν στη Βαλτιμόρη, καθώς είχε εκδοθεί εναντίον του δικαστική διαταγή που του επέβαλε να εγκαταλείψει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Η διαταγή αυτή αποτελούσε μέρος των όρων για την προσωρινή αποφυλάκισή του έπειτα από δυο ημέρες κράτησης αφού έκαψε πανό με το σύνθημα «Black Lives Matter», το οποίο ανήκε σε εκκλησία της Ουάσιγκτον με ποίμνιο κυρίως Αφροαμερικανούς, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης τον Δεκέμβριο.

Το ότι ο Τάριο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της 6ης Ιανουαρίου σε ένα ξενοδοχείο στη Βαλτιμόρη, είπαν οι εισαγγελείς, «δεν μειώνει τίποτα από τη σοβαρότητα της συμπεριφοράς του», επειδή «ήταν στρατηγός παρά στρατιώτης».

Ο κατηγορούμενος, είπαν οι εισαγγελείς, είναι «ευφυής, γοητευτικός, δημιουργικός – ένας  ταλαντούχος επικοινωνιολόγος που διέπρεπε στο να προσελκύει οπαδούς» και «χρησιμοποίησε αυτά τα ταλέντα για να εξάψει και να ριζοσπαστικοποιήσει μεγάλο αριθμό οπαδών, προωθώντας την πολιτική βία γενικά και ενορχηστρώνοντας τη συνομωσία».

Ο βοηθός εισαγγελέας των ΗΠΑ Κόνορ Μουλρόε, υποστηρίζοντας τη δίωξη, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Tarrio «υπολογισμένη τρομοκρατική ενέργεια», λέγοντας ότι οι συνέπειες πρέπει να είναι ξεκάθαρες σε όποιον μπορεί να είναι δυσαρεστημένος με τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024 και οποιωνδήποτε εκλογών στο μέλλον.

«Παραπλανημένο πατριώτη» τον χαρακτήρισε η υπεράσπιση

«Ο πελάτης μου δεν είναι τρομοκράτης. Ο πελάτης μου είναι ένας παραπλανημένος πατριώτης», ανέφερε ο δικηγόρος του Τάριο, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του πήγε στην Ουάσιγκτον για να «διαμαρτυρηθεί».

«Ο πελάτης μου προέρχεται από μια χώρα όπου δεν υπάρχουν δικαιώματα, δεν υπάρχει τίποτα», είπε, αναφερόμενος στην κουβανική καταγωγή του ηγέτη της ακροδεξιάς οργάνωσης. «Προσπαθούσε να προστατεύσει αυτή τη χώρα, όσο άστοχος κι αν ήταν» πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας αντέκρουσε την υπερασπιστική γραμμή, λέγοντας ότι το σχέδιο του Τάριο ήταν το ξέσπασμα βίας στους δρόμους σε εθνική κλίμακα. Οι ενέργειες των Proud Boys «ήταν απολύτως καθοριστικές για αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου. Ήταν ένα παλιρροϊκό κύμα δύναμης που είχε τόσο δραματική επίδραση στα γεγονότα της ημέρας», πρόσθεσε..

Περίπου 1.100 άτομα έχουν κατηγορηθεί σε σχέση με την επίθεση στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου και περισσότεροι από 300 έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης.

Γίνονται νέες συλλήψεις κάθε εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης σύλληψης του πρώτου ατόμου που εμφανίζεται σε βίντεο να παραβιάζει την κάτω δυτική σήραγγα στο Καπιτώλιο και ενός άλλου κατηγορούμενου που το FBI είπε ότι εισέβαλε στο Καπιτώλιο και ανέβασε βίντεο στο  TikTok στο οποίο καυχιόταν ότι οι ταραχοποιοί «πήραν τον Λευκό Οίκο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα