ΑΘΗΝΑ
23:06
|
27.06.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κατηγορίες για προσβολή της μοναρχίας.
Ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Γουίνιατ Τσαρτμόντρι, μιλά στον Τύπο μετά το κατηγορητήριο του γενικού εισαγγελέα της Ταϊλάνδης για την υπόθεση της βασιλικής προσβολής του Τακσίν Σιναουάτρα από τη συνέντευξή του πριν από εννέα χρόνια, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, 29 Μαΐου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κατηγορίες για προσβολή της μοναρχίας που σηματοδοτούν οπισθοδρόμηση σε έναν πολιτικό βαρέων βαρών του οποίου οι σύμμαχοι βρίσκονται επί του παρόντος στην κυβέρνηση, αναφέρει το Reuters.

Η καταγγελία, που υποβλήθηκε από τον βασιλικό στρατό που ανέτρεψε την κυβέρνηση της αδερφής του Γινγκλούκ Σιναουάτρα, προέρχεται από συνέντευξη που έδωσε ο μεγιστάνας με επιρροή σε ξένα μέσα το 2015. Άλλες κατηγορίες περιλαμβάνουν παραβίαση νόμου για τα εγκλήματα υπολογιστών.

Ο Τακσίν είπε ότι θα συναντηθεί με τους εισαγγελείς στις 18 Ιουνίου, αλλά δεν ανησυχούσε για την υπόθεση και ήταν έτοιμος να την πολεμήσει.

«Δεν είναι τίποτα. Η υπόθεση είναι αβάσιμη», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Τακσίν, 74 ετών, αρνείται ότι έχει κάνει αδίκημα και έχει επανειλημμένα υποσχεθεί πίστη στο στέμμα, η κριτική του οποίου απαγορεύεται σύμφωνα με τον αμφιλεγόμενο νόμο lese-majeste της Ταϊλάνδης, έναν από τους αυστηρότερους του είδους του σε όλο τον κόσμο.

Είναι η πιο υψηλού προφίλ υπόθεση μεταξύ περισσότερων από 270 διώξεων τα τελευταία χρόνια βάσει του νόμου, ο οποίος επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών για κάθε προσβολή κατά της βασιλικής οικογένειας.

Ο Τακσίν ίδρυσε το λαϊκιστικό κόμμα Pheu Thai και τα κόμματα της οικογένειάς του έχουν κερδίσει όλες τις εκλογές εκτός από μία από το 2001, με τρεις κυβερνήσεις των Σιναουάτρα να έχουν ανατραπεί από πραξικοπήματα ή δικαστικές αποφάσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος επέστρεψε στην Ταϊλάνδη το 2023 μετά από 15 χρόνια αυτοεξορίας, όταν παρέμεινε κεντρικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια επανειλημμένων πολιτικών αναταραχών.

Καταδικάστηκε για κατάχρηση εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων και καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε ένα έτος από τον βασιλιά. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους τον Φεβρουάριο μετά από μόλις έξι μήνες κράτησης.

Το Pheu Thai ηγείται της τρέχουσας κυβέρνησης, με τον επιχειρηματικό σύμμαχο του Τακσίν, Σρέτα Ταβίσιν να υπηρετεί ως πρωθυπουργός και την κόρη του, Πετονγκτάρν Σιναουάτρα, επικεφαλής του κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα