Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, την Τετάρτη, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν.
Συγκεκριμένα, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν πλησιάζει στην ολοκλήρωση, αλλά ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί τις απαιτήσεις του Μπακού να αλλάξει το σύνταγμά του.
Ύστερα από τις δηλώσεις Πασινιάν, ξέσπασαν νέες μαζικές διαμαρτυρίες, ύστερα από μια σειρά κινητοποιήσεων κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης κατεστραμμένων χωριών στο Αζερμπαϊτζάν, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτησή του.
Βίντεο από την πρωτεύουσα της χώρας δείχνουν την αστυνομία να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης εναντίον διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κυβερνητικό κτίριο και στη συνέχεια διαλύθηκαν.
Clashes between protesters and police have broken out in Armenia’s capital, Yerevan, the latest in a series of anti-government protests. Police fired stun grenades at crowds of protesters who closed in on the parliament before being dispersed. At least 79 protesters were injured… pic.twitter.com/zRdjDJK6GT
— red. (@redstreamnet) June 13, 2024
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφεραν ότι 17 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, με το υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι 79 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν άλλοι 98.
Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή τους να υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της μακροχρόνιας συγκρούσης, η οποία ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε το Καραμπάχ, τερματίζοντας την de facto ανεξαρτησία της περιοχής από το Μπακού, που είχε κερδίσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και ωθώντας σχεδόν ολόκληρο τον αρμενικό πληθυσμό του να καταφύγει στην Αρμενία.
Οι δύο πλευρές από τότε διαπραγματεύονται για μια ειρηνευτική συνθήκη και για την οριοθέτηση των -μήκους 1.000 χιλιομέτρων- κοινών συνόρων τους. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Αρμενία παραχώρησε τον περασμένο μήνα τον έλεγχο τεσσάρων χωριών πίσω στο Αζερμπαϊτζάν, τα οποία κατείχε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, προκαλώντας την έντονη αντίδραση Αρμενίων πολιτών.
Από μεριάς του, ο Αζέρος πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, ζήτησε από την Αρμενία να αλλάξει το Σύνταγμά της, αφαιρώντας την έμμεση αναφορά στην ανεξαρτησία του Καραμπάχ, πριν προχωήσουν στην υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
Υπογραμμίζεται ότι ο Πασινιάν ανακοίνωσε ότι η Αρμενία πιθανώς να εγκαταλείψει τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μιας και η Ρωσία «απέτυχε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», αναφορικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.